Разнообразието от храни е в основата на здравословното и балансирано хранене.

Разнообразното хранене е наистина необходимо, за да осигурим на тялото си пълната гама от хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото и за предотвратяване натрупването на токсични вещества в тялото (консерванти, оцветители, торове, антибиотици в месото), които причиняват интоксикация и дисбаланси. Vogue пише за това.

Предвид факта, че сме хора на навика и често повтаряме едно и също меню отново и отново: салата, паста, ориз, пилешки гърди и много други. Известната средиземноморска диета обаче предлага голямо разнообразие от здравословни храни, които могат да обогатят нашите ястия и да ни дадат здраве, благополучие и постоянна енергия в продължение на много години. Но коя да изберем сред многото известни суперхрани? И каква полза могат да донесат на тялото ни, по-специално на кожата? Ето 10 от най-полезните храни, които често се забравят, но могат да направят диетата ви по-привлекателна и вкусна, както и да придадат жизненост и блясък.

Червен лук

Червеният лук е турбо версия на белия лук: освен че е концентрат от витамини и минерали като витамини C, K и B12, както и калций, магнезий и калий, той съдържа кверцетин, антиоксидант, който помага за предпазване от алергии и сърдечно-съдови заболявания. Яжте го суров, за да не влошите качествата му, например в салати като гръцка с домати и фета.

Снимка: Freepik

Лупин

Това са зърна, които помагат за понижаване на скоковете на кръвната захар, контролират лошия холестерол, помагат за регулиране на кръвното налягане и укрепват костите благодарение на фибрите, омега-3 и 6 и минерали като калий, калций и фосфор.

Сардини

Основният хранителен елемент на тази "бедна" риба са омега-3 ненаситените мазнини, които повишават нивото на "добрия" холестерол и понижават нивото на триглицеридите, предотвратявайки заболявания като атеросклероза. Но не само това: сардините са сред редките храни, които съдържат витамин D, който обикновено се произвежда само когато сме изложени на слънце. Ако намерите прясна сардина, насладете й се фурна или на скара. Между другото, в Португалия сардините са известно национално ястие.

Сладък картоф

Сладките картофи, отглеждани в Италия, имат високи нива на флавоноиди, каротеноиди, витамин С и витамин А (или ретинол) с комбиниран антиоксидантен ефект, което ги прави храна против стареене. Яжте го печен, варен или пюре, като не забравяйте да ядете кожата, която е богата на хранителни вещества.

Снимка: Freepik

Каперси

Каперсите са изключителен източник на полифеноли и имат антиоксидантно действие, което забавя процеса на стареене на клетките и кожата, стимулира микроциркулацията, предотвратявайки появата на капиляри и тежест в краката, а също така има диуретичен ефект, предотвратявайки появата на целулит.

Салата от кресон

Богато на витамин С и минерали като желязо, калций, калий, фосфор и йод, това кръстоцветно растение, подобно на карфиола, има почистващи, храносмилателни и детоксикиращи свойства, бори се със задържането на вода и е естествен антибиотик. Кресонът, който се смята за ароматна билка, трябва да се консумира суров, той придава специален щрих на сосове, салати или сандвичи.

Снимка: Freepik

Черно зеле

Черното зеле е прекрасна суперхрана, истинска антиоксидантна бомба, защото съдържа флавоноиди, витамини А, С, К, Е и В групи, както и калций, който е полезен за костите, цинк, който поддържа имунната система и желязо, който се бори с анемията. Яжте го на салата, например с нахут и авокадо, и ще получите истински еликсир на дълголетието.

Гъби

С ниско съдържание на калории, богати на фибри и хранителни вещества като витамини от група В и минерали като фосфор, калий и мед, гъбите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и поддържат имунната и сърдечно-съдовата система. Освободете ги от ролята на подправки за месо и ризото, превръщайки ги в главни герои на супи и салати.

Снимка: Freepik

Просо

Освен че не съдържа глутен и има нисък гликемичен индекс, просото е богато на протеини, аминокиселини, антиоксиданти и минерали като магнезий, калций, фосфор и желязо, които са от съществено значение за здравата коса и кожа. Сгответе го като ориз и му се насладете в салата със сурови зеленчуци и билки.

Рукола

Ценен от древните римляни, този зеленчук е с ниско съдържание на калории, има антиоксидантни, противовъзпалителни и подмладяващи свойства, отличен източник е на витамини и минерали и съдържа еруцин, активна съставка, която помага за понижаване на високото кръвно налягане. Той е отличен не само в салати, но и в пици, супи и първи ястия.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik