Човек с признаци на остра чревна инфекция може да е заразен с COVID-19, дори ако няма други симптоми, характерни за коронавирусна инфекция. За това пише ТАСС с позоваване на ръководителя на лабораторията по молекулярна микробиология на Института по химична биология и фундаментална медицина на Руската академия на науките Нина Тикунова.

Тикунова говори за проучване, проведено от група новосибирски учени и практикуващи лекари. Те са прегледали повече от 3,5 хиляди заразени. Оказва се, че 1,5% нямат никакви симптоми, характерни за covid, те показват само признаци на остра чревна инфекция.

"Клиницистите провериха дали в клиниката влизат пациенти, които имат признаци на остра чревна инфекция - диария, коремна болка, треска и които наистина биха имали коронавирус. И установиха, че има пациенти с коронавирус, но те са само с чревни признаци и без увреждане на белите дробове, без кашлица и хрема“, каза Нина Тикунова.

При такива пациенти белите дробове не са засегнати, тампоните от орофаринкса са отрицателни за covid, но въпреки това те могат да станат носители на коронавирус, особено ако не се спазват хигиенните мерки.

"Необходимо е да се извърши изследване на фекалните вещества, за да се знае със сигурност, че човек не е болен. Лекарите ясно заявяват, че ако искаме да спрем тази инфекция, трябва да обърнем внимание и на тези изследвания", смята Нина Тикунова.

Превод: GlasNews.bg