Приблизителната сума, която е отпусната за справянето с ковид пандемията у нас, минава 2 млрд. лева, обяви на брифинг в Министерския съвет здравният министър проф. костадин Ангелов.

По негови изчисления само сумата за медицинските служители на първа линия, достига 80 млн. лева на месец, скоро тази сума може да надмине и 100 млн., посочи той по време на представянето на националния план за действия в пандемия.

"При изготвянето му са използвани насоки от СЗО и Европейския център за превенция от заболяванията. Основните цели са ограничаване на заболяемостта и смъртността, осигуряване на възможности за лечение, поддържането на основни за обществото сектори, осигуряавне на важна за обществото информация.

Държа да подчертая, че представеният национален план е документ, основополагащ за справянето на държавата, необходим и за реализирането на всички действия за справянето на определена пандемия. Той е основата, с която се изработват плановете за конкретно заболяване, имаме такъв за борба с грипа, имаме и за ковид пандемията. Ако се изправим пред друга пандемия, ще бъдат изработени и други планове", посочи здравният министър.

Според него планът дава основните насоки и точки – как да прекъснем епидемичния процес, да осигурим в най-кратък срок ваксини, през това да се осигури нормалното функциониране на държавата – доставките на храна, ток, вода, газ, дейността на важни органи – МВР, Пожарната, държавното управление и стигнем до комуникационната стратегия.

"Ключово значение имат посланията към хората, правдивата информация, а и на какъв език се казва, защото виждаме как 20-30% твърдят, че няма такъв вирус. След Нова година започваме имунизацията, ще има хора, които няма да искат да си сложат максините, тогава какъв ще е ефектът?", попита националният здравен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него няма скрита заболяемост при тестването с антигенни тестове и тези с PCR. Няма държава която е приравнила двата теста, кетогоричен бе той.

До четвъртък МЗ ще разработи национален план за ваксиниране срещу к-19, който първо ще бъде представен пред правителството за утвърждаване, посочи проф. Костадин Ангелов.

"Продължава да съществува усещането че ваксините ще бъдат наложени. Не, те ще бъдат доброволни и всеки, който пожелае да ваксинира, ще има тази възможност. Те ще бъдат безплатни за българите. Ангажимент на правителството е - всеки един, който пожелае да бъде ваксиниран срещу К-19, да получи такава ваксина, каквато пожелае. Ваксините у нас ще бъдат тези, които пристигат и във всяка една европейска държава", увери министърът.

Той посочи, че държавата купува фризери за ниска температуа за ваксината на Пфайзер – 4 на брой, които са достатъчни за логистиката на първата доставка, настоя Ангелов.

С тях първоначално ще бъдат оборудвани в София (Булбил София, СРЗИ-) и РЗИ Бургас.

По думите на здравния министър те ще бъдат достатъчни, за да приемем първата ваксина. После ще се мисли и за другите градове.

По отношение на българската ваксина – не е ясно кога и как тя ще бъде готова, до нас такава информация няма, коментира още здравният министър.

Вижте!