Мъж спазва веганска диета в продължение на 20 години и след това е хоспитализиран - пациентът се оплаква от изтръпване на ръката в продължение на четири дни и проблеми с говора. Неговият случай е описан в Cureus Journal of Medical Science, където учените описват какво се е случило и защо, пише Medical Daily.

Известно е, че пациентът е на 39 години, през последните 20 от които е спазвал строга веганска диета. Мъжът не е консумирал месо, яйца и млечни продукти и не изглежда да е имал здравословни проблеми до днес. Неочаквано обаче ръката му изтръпва за четири дни и се появяват проблеми с говора - пациентът е хоспитализиран, а изследванията показват, че има буквално "неоткриваеми" нива на ключовия витамин В12.

Учените са открили, че такова ниско ниво на витамин B12, наричан още кобаламин, е пряко свързано със „стриктната веганска диета“. Известно е, че кобаламинът се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти.

Изследователите отбелязват, че дефицитът на витамин B12 е изключително рядък, но учените отбелязват, че напоследък той все повече се свързва с веганския начин на живот. Изследователите съветват да допълвате дефицита си на витамин В12, ако не можете да си набавите достатъчно от храната.

Известно е, че 39-годишният мъж е потърсил медицинска помощ след четиридневно изтръпване и изтръпване на ръката. Медиците установили още, че има проблеми с говора и задух. В допълнение, неговите симптоми също включват замъглено зрение, замаяност и летаргия.

Имайте предвид, че според Британската диетична асоциация тези, които не консумират млечни продукти, месо и яйца повече от пет години, са изложени на риск от дефицит на витамин В12. Изследователите също така насърчават дългогодишните вегани и вегетарианци да правят редовни кръвни изследвания, за да следят нивата на витамин В12. В допълнение, тези, които следват веганска диета, трябва да включват около 10 микрограма витамин B12 на ден в диетата си.

Изследователите отбелязват, че лекарите са се нуждаели от три кръвопреливания и са добавили ежедневни инжекции с витамин B12 в продължение на два дни. След това лекарите намалили дозата на витамин B12 - първоначално инжекциите се прилагали ежедневно, след това веднъж седмично, а след това веднъж месечно.

Подобрението на състоянието на пациента се наблюдава веднага след първия ден от лечението. Лекарите подчертаха, че в началото проблемите с говора на пациента изчезнали, а след няколко дни координацията се подобрила, умората и задухът изчезнали. Въпреки това лекарите отбелязват, че въпреки подобрението в състоянието на пациента, дори след месец той все още усеща леко изтръпване на ръката си.

В същото време учените отбелязват, че веганските диети са свързани с намаляване на много хронични заболявания, свързани със сърдечни заболявания, диабет тип 2, някои видове рак и затлъстяване. Освен това проучванията показват, че продължителността на живота на веганите също е по-висока, но учените силно препоръчват редовни кръвни изследвания за проследяване на нивата на витамина.

Превод: GlasNews