25 ваксинирани българи - спасен един човешки живот. Това трябваше да стане с личния пример на лекарите, настоя проф. Тодор Кантарджиев, който съжали, че има отлив от желанието за ваксиниране, защото хората са получили противоречиви послания.

"Като дойде и управлява ваксинационния процес един човек, който само преди няколко месеца е казал, че ваксините са вредни, че водят до смърт, когато много активно се е изказвал против ваксините и изведнъж започне да казва: айде да се ваксинирате, освен това приказва, че досега нищо не е направено", коментира той пред БНТ.

По думите му ако нищо не е било направено, смъртността е щяла да бъде 4-5 пъти по-голяма.

Слаб интерес към ваксините, ще се принудим ли да ги изхвърляме? ВИДЕО

"Ако 2020 година нямаше мерки през пролетта, имахме по 5000 души болни, както есента на 2020 и пролетта на 2021 г., това щеше да е колапс на системата на здравеопазването. Само че дойдоха едни: казаха "тия нищо не направиха" и се чудят сега хората, че са объркани и не се ваксинират, ами чудесно", отсече професорът.

Кантарджиев обясни, че планът на здравното министерство преди 5-6 месеца е бил да се правят по 40-50 000 ваксини.

"Имаме възможност до 60 000 ваксини да правим, защото някои хора, които са отскоро в системата, не знаят, че без да има коронавирус, всеки работен ден се правят по 5000 ваксини на бебетата, имаше възможност да се правят по 50 000 ваксини на ден и по този начин хората щяха да имат някакво доверие в системата и когато видят, че много хора са ваксинирани и са живи и здрави, даже стават по-весели и спокойни, защото рискът от заразяване намалява", каза още той.

Той прогнозира обаче, че ще се случи това, което е станало преди 10 години с епидемията от морбили.

"Хората, които тогава отговаряха за това неслагане на ваксини, сега в момента съветват господин Кацаров какво да прави с ваксините", коментира в заключение професорът.

Ваксините са начин за предпазване, но все още не знаем много за тях