Торбичките под очите издават липса на сън, натоварен работен график или злоупотреба с алкохол.

С напредване на възрастта кожата около очите започва да увисва, което може да влоши съществуващите торбички под очите, които са се образували поради начина на живот или генетични фактори. Алергии, тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол или недоспиване също могат да допринесат за появата на тези торбички. Има три доказани средства, които могат да ви помогнат да се справите с този проблем. Newsweek пише за това.

Използвайте резенчета краставица или чай

„Ефикасен начин да се отървете от торбичките под очите е да нанесете резенчета охладена краставица или пакетчета чай върху зоната около очите“, казва д-р Росми Бариос, специалист по антиейджинг и регенеративна медицина.

„Ниските температури помагат за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на отока, а естествените съединения в краставиците или чая имат успокояващи и противовъзпалителни свойства“, казва Бариос.

Тя препоръчва да се опитате да се отървете от торбичките под очите, като поставите резенчета охладена краставица или сварени и охладени пакетчета чай (за предпочитане лайка или зелен чай) върху затворените си очи за около 10 до 15 минути.

„Студената температура и полезните компоненти на тези продукти могат да помогнат за намаляване на подпухналостта и да осигурят временен лифтинг ефект“, добавя тя.

Важно е да се отбележи, че тези продукти осигуряват само временно облекчение и не могат напълно да премахнат торбичките под очите.

„Постоянните или тежки торбички под очите може да изискват лечение и консултация с дерматолог“, подчертава специалистът по антиейджинг и регенеративна медицина.

Снимка: Gettyimages

Хладен компрес

Според проучване на Американската академия по офталмология подобно домашно лекарство за торбички под очите, което всеки може да направи у дома, е да постави хладен компрес върху очите си.

"Намокрете чиста кърпа с хладка вода. Поставете влажната кърпа около очите си за няколко минути, като прилагате лек натиск. Направете това, докато седите изправени", се посочва в уебсайта на академията.

Наспивайте се добре

Експерти от Американската академия по офталмология също подчертават, че достатъчното количество сън е много важно за хората, които се опитват да намалят торбичките под очите. На второ място, качеството на съня също е важно.

„Опитайте се да спите с леко повдигната глава. Това може да предотврати натрупването на течност около очите по време на сън. Повдигнете главата на леглото с няколко сантиметра или просто добавете още една възглавница“, пише в сайта на академията.

Освен това хората, страдащи от отоци, трябва да избягват прекомерния прием на течности преди лягане. Това може да помогне за намаляване на задържането на течности, което се случва през нощта, което също може да бъде една от причините за торбички под очите.

Снимка: Gettyimages

Превод: GlasNews.bg