Заложили сме високи критерии в обществената поръчка за медицински хеликоптери, за да защитим обществения интерес, те може би са натоварили ценово офертата, но могат да бъдат коригирани. Проучвания естествено бяха направени. Хеликоптерите трябва да бъдат доставени през 2026 г., като първият трябва да пристигне до декември 2023 г., когато приключва ОП "Региони в растеж". До средата на януари ще приключи обществената поръчка за наемане на хеликоптер. Това каза Георги Гвоздейков, изпълнителен директор на държавното дружество ХЕМС.

По думите му обществената поръчка за медицински хеликоптери била прекратена, защото се явил само един участник, който е дал оферта, надвишаваща бюджета. Категоричен е, че хеликоптери ще има. "По ЗОП има решение за прекратяване на поръчката. В 10-дневен срок участникът може да обжалва. След това поръчката може да бъде публикувана отново след оптимизация на проблемните аспекти", обясни той в ефира на Нова Нюз. И допълни, че 3 млн. лева са нужни за наемане на един хеликоптер.

Спряха обществената поръчка за медицински хеликоптери

"В по-голяма част от болниците трябва да се изгражда инфраструктура. Всичко започва от нула, проектът стартира тази година. Частните болници сами трябва да си изграждат инфраструктура. В момента имаме 4 пилота, започваме програма за обучение", подчерта Гвоздейков.

Той определи като "пълен абсурд" твърдението, че умишлено се прави невъзможно закупуване на медицински хеликоптери с тази поръчка и го нарече политически PR. Според Гвоздейков експертизата на инж. Боновски не е на необходимото ниво.

"Много отдавна е имало възможност проектът за хеликоптерите да започне. Затова е нелепо да хвърляш празни обвинения, когато не си запознат със ситуацията. Екип работи, за да се случат нещата. Не е нужна интрига и политическо говорене по темата", посочи Гвоздейков.