Не всеки го харесва и между другото е напразно: от древни времена киселото зеле започва да се използва не само като хранителен продукт, но и като лекарство. В крайна сметка, зелето, обработено по този начин, има 4 важни ползи за здравето:

Киселото зеле е витаминна бомба

Киселото зеле е истински склад на витамини. То е изключително богато на витамин С, който активира метаболизма, притежава естествени антиоксидантни свойства и укрепва имунната система.

Ферментиралото бяло зеле съдържа и витамин К, който е отговорен за съсирването на кръвта и здравето на костите. Витамин В12, включен в състава му, осигурява нормалната функция на нервната система, а фолиевата киселина регулира и подпомага образуването на нови клетки в организма.

Киселото зеле съдържа и бета-каротин. Предшественикът на витамин А предпазва клетките от ракови радикали и предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания, освен това предпазва кожата, косата и ноктите от негативното въздействие на околната среда.

Киселото зеле снабдява организма с минерали

В допълнение към масата от витамини, киселото зеле съдържа много полезни микроелементи, включително натрий, калий, магнезий и калций. Това прави този продукт незаменим за здравето на сърцето, кръвното налягане, нервите, мускулите и костите.

Киселото зеле е полезно за чревната микрофлора

Киселото зеле подобрява здравето на червата. Благодарение на съдържанието на млечна киселина подпомага доброто храносмилане и подобрява чревната микрофлора, като я пречиства и премахва вредните токсини.

Киселото зеле помага при запек

Това уникално ястие е ефективно и при запек, тъй като ферментиралото зеле действа като леко слабително. Все пак трябва да се внимава с количеството – твърде много зеле може да доведе до диария.