Подуване и киселини, проблеми със съня – това са основните причини, поради които диетолозите не препоръчват да ядете плодове вечер.

Плодовете съдържат витамини, минерали и антиоксиданти, а също така са с високо съдържание на фруктоза, което може да доведе до храносмилателни проблеми, особено ако се ядат вечер. Fit For Fun пише за това.

Киселини в стомаха

Ако имате чувствителен стомах или сте склонни към киселини, не трябва да ядете кисели плодове като ананаси или ябълки вечер.

Киселините са състояние, при което стомашната киселина напуска стомаха и се връща обратно в хранопровода. Киселите храни, включително плодовете, могат да влошат това състояние. Ако все пак много ви се ядат плодове вечерта, не си лягайте веднага, а по-добре отидете на кратка разходка, за да избегнете киселини и оригване.

Проблеми със съня

Фруктозата, съдържаща се в плодовете, осигурява на тялото бърза енергия. През деня е добре да хапвате плодове, но вечер и особено през нощта - не, защото нивото на кръвната захар ненужно скача и пада рязко, предизвиквайки чувство на глад.

Ако ядете плодове вечер, тялото ви прекарва много време в храносмилането им през нощта - и вие лежите будни в леглото с мърморещ стомах.

Често до вечерта плодовете вече не се усвояват правилно и затова остават в дебелото черво. Това може да доведе до подуване на корема и проблеми със съня.

Наднормено тегло

Плодовете съдържат въглехидрат - фруктоза, метаболизмът му се извършва в черния дроб, който превръща фруктозата в полезна енергия. Ако консумираме повече фруктоза, отколкото тялото се нуждае, въглехидратите се превръщат в мазнини и се връщат в кръвта или се съхраняват в клетките.

Ако ядете много сладки плодове вечер, като банани, грозде или манго, тялото не може да преобразува усвоената енергия и вместо това я съхранява в мастни депа.

Подуване на корема

Зеленчуците и плодовете съдържат много разтворими фибри, които набъбват в червата, оставяйки усещане за ситост за дълго време. Фибрите в плодовете и зеленчуците обаче имат тъмна страна: те са ферментирали. Когато се усвояват в дебелото черво, те се разграждат от чревни бактерии, образувайки газове като странични продукти.

След като изядат големи порции плодове, някои хора изпитват подуване, което може да бъде много неприятно. За да могат фибрите да се усвояват бързо и да не причиняват храносмилателни проблеми, трябва да се движите активно и тъй като вечерта, веднага след хранене, отивате на дивана, тогава яденето на плодове вечер може да доведе до неприятно усещане подуване на корема, метеоризъм и нарушения на съня.

Снимка: Freepik

Но не се притеснявайте, не е нужно напълно да се отказвате от вкусните плодове вечер. Ако жадувате за плодове вечер, изберете варианти с ниско съдържание на захар: грейпфрут, боровинки, малини, папая и гуава. Дори ако плодът е с ниско съдържание на захар, не преяждайте, можете да използвате една шепа като груб ориентир за сервиране.