Косопадът е често срещан проблем, който се появява независимо от възрастта или пола. Загубата на коса може да бъде временно или постоянно състояние и да се дължи на различни фактори като генетика, хормонални промени, стрес или здравословни проблеми. Въпреки че често се приема за нормална част от процеса на стареене, косопадът може да предизвика значително безпокойство и да повлияе на самочувствието.

Хората с нормален растеж на косата обикновено губят от 50 до 100 косъма на ден. Ако обаче забележите, че косата изтънява или пада на кичури, значи има някакъв проблем.

Ето пет причини, поради които може да се губи:

1. Генетична предразположеност
Наследственият косопад е косопад, причинен от генетични фактори или хормонален дисбаланс, който засяга андрогенните хормони (обикновено тестостерон). По-често засяга мъжете.

При мъжете косата започва да изтънява в горната част на главата и образува отстъпваща линия под формата на буквата „М“, като в крайна сметка може да се стигне до пълно оплешивяване. При жените косата изтънява навсякъде, без да се образува отстъпваща линия.

За съжаление наследственият косопад не се лекува, но терапия с червена светлина или трансплантация на коса може да забави процеса. Друг начин да се укрепи косата е приемът на витамини и хранителни добавки против косопад и употреба на подходящи допълнителни козметични продукти като маски за коса и подхранващи ампули. Преди обаче да се подложите на каквато и да било терпия, е добре да се консултирате със специалист.

2. Възраст
С напредването на възрастта косата естествено започва да изтънява и растежът ѝ се забавя. Свързаният с възрастта косопад се различава от косопада, причинен от повишаване на андрогените, тъй като хормоните не му влияят. При стареенето космените фоликули в крайна сметка спират да растат. Посивяването променя и структурата на косата, тъй като тя губи пигмента, който ѝ придава цвят.

Свързаният с възрастта косопад е неизбежен, но ако го забележите в началните му стадии, лечение с миноксидил може да помогне да възстановите косата си.

3. Алопеция ареата
Алопеция ареата е състояние, при което имунната система атакува здравите космени фоликули и това води до опадане на косата. Видовете алопеция ареата включват:

Алопеция ареата на петна: Най-често срещаният вид, при който се губят малки участъци коса по скалпа или тялото. Косата може да израсне сама, докато при други може да се наложи лечение;
Алопеция тоталис: Пълна или почти пълна загуба на коса по скалпа;
Универсална алопеция: Рядък вид, при който хората губят цялата коса по скалпа, лицето и тялото;
Алопеция с белези: Пълно унищожаване на космените фоликули, което води до образуване на белези. Косата не може да израсне отново.
При някои хора с алопеция косата може да израсне по естествен път без лечение. При по-тежките случаи може да се наложи лечение или да се стигне до траен косопад.

4. Химиотерапия
Химиотерапията може да увреди космените фоликули, което води до опадане на косата по главата и тялото. Колко коса губи човек по време на химиотерапията е строго индивидуално и зависи от използваното лекарство. Не всеки губи косата си по време на лечението, при някои може да се наблюдава изтъняване на косата или пълен косопад. Косопадът може да засегне скалпа, интимната зона, косата на ръцете и краката, веждите и миглите. 

Радиационната терапия също може да причини косопад чрез увреждане на космените фоликули, като обикновено той започва няколко седмици след лечението. Косата обикновено пораства отново няколко месеца след лечението. Възстановяването на косата обаче зависи от увреждането на космения фоликул, пише puls.

Загубата на коса в резултат на лечението на рак обикновено е неизбежна. Медицинският екип може да предложи охлаждаща шапка, която намалява риска от косопад. Други начини за справяне с косопада при химиотерапия включват избягване на офорямането ѝ, при което се получава дърпане на косата. От полза може да бъде покриване на главата с шал или тюрбан, по-късо подстригване или носене на перука.

5. Стрес
Стресът може да причини значително опадане на косата, известно като телогенно изпарение. Ако косата започне да пада месеци след стресова ситуация, вероятно причината са негативните емоции.

Събитията в живота, които могат да причинят падане на косата, включват раждане, голяма загуба на тегло, заболяване, спиране на противозачатъчни, стресови ситуации и др.

Най-добрият начин за лечение на свързания със стреса косопад е да се справите със стреса. Това може да включва практики като йога и медитация, консултации с психотерапевт, редовна физическа активност и т.н. Обикновено този вид косопад спира след шест до девет месеца и косата възвръща обичайната си гъстота.