Истината е, че няма една правилна рутина - различни неща могат да работят за различни хора и всичко може да зависи от начина на живот, възрастта или дори предпочитанията (например има хора, които предпочитат да закусват по-късно или обичат да спортуват преди хранене ). Но има някои неща, които обикновено се препоръчват повече, защото са много по-полезни и допринасят много за живота и здравето. GQ пише за това.

Всъщност има определени навици и ритуали в ежедневието, които трябва да се прилагат на практика, ако искате да удължите живота си. Но, освен да живеем по-дълго, е важно да вземем предвид качеството на живот, например, да бъдем като онези хора, които продължават да бягат маратони на 80-годишна възраст.

Добрата новина е, че не е нужно да разчитате на късмета или съдбата: науката е направила много изследвания върху дълголетието и те са открили, че има някои ключови елементи, които ви помагат да живеете не само по-дълго, но и но много по-добре.

Събудете се при първата аларма

Може да звучи глупаво или неуместно, но това е нещо, което от една страна ви учи да бъдете дисциплинирани и да спазвате графика си, а от друга страна, нещо, което ще ви позволи да стигнете навреме на работа. Това ще ви позволи да се насладите на сутринта без да бързате и да започнете деня с по-малко стрес и тревоги.

Стресът е вид тих убиец и ако го допуснете в живота си от самото начало, той ще стане хроничен и постоянен, което ще доведе до всякакви болести и здравословни проблеми.

Снимка: oatawa/Shutterstock

Пийте вода

Първото нещо, което трябва да направите, когато се събудите, е да пиете вода, дори преди да пиете кафе. Това е важно, защото тялото ви е издържало 8 часа без вода, докато сте спали и дори е загубило течности през нощта, така че трябва да попълните и рехидратирате, което ще помогне за засилване на метаболизма ви.

Освен това, когато сте дехидратирани, не можете да мислите ясно, да се концентрирате и тялото ви не може да изпълнява всичките си функции правилно.

Снимка: Freepik

Закусете правилно

Знаете ли, че това, което закусвате, определя колко дълго ще живеете? Правилното хранене несъмнено ще ви помогне да станете по-здрави, по-силни и да живеете по-дълго. Затова е толкова важно да започнете деня си с балансирано хранене.

Експертите препоръчват включването на няколко групи храни на закуска: плодове, ядки, пълнозърнести храни, протеини, здравословни мазнини, които ще ви дадат повече от необходимите хранителни вещества и енергия.

Снимка: Ron Lach from Pexels

Спортувайте

Спортуването е много важно за здравето, поддържането на мускулна маса, яснотата на ума, доброто настроение и психическото здраве.

Движението е много важно и най-добре е да го правите на открито, за да можете да прекарате малко време сред природата и да си набавите витамин D. Избягвайте заседналия начин на живот, който е вреден за вашето здраве.

Снимка: Freepik

Напишете списък със задачи за деня

Ако нямате списък със задачи за деня, е по-вероятно да се чувствате стресирани, да се чувствате припряни и да се опитвате да изпълнявате няколко задачи едновременно.

Списъкът ви позволява да разберете приоритетите си, да сте организирани и дори да отделите малко време за себе си. И се опитайте да започнете списъка с най-важната и най-трудна задача, защото първата половина на деня е най-продуктивното време.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Freepik