Отделете само 10 минути на ден за тренировка и ще почувствате положителен ефект върху паметта и здравето на мозъка си.

Експертите отдавна знаят за ползите от упражненията за физическото здраве, но изследванията продължават да показват, че упражненията могат да повлияят и на ума ви. Има упражнения за здравето на мозъка, които ще подобрят всичко - от паметта до организационните умения.

Проучването, публикувано в Journal of Epidemiology & Community Health, проследява данни от близо 4500 жители на Обединеното кралство, които са носили монитори за активност, закачени на бедрата си 24 часа на ден, в продължение на цяла седмица. Изследователите са анализирали как тяхното ниво на активност се отразява на тяхната краткосрочна памет, умения за решаване на проблеми и способност за обработка на информация. За това пише Prevention.

Установено е, че извършването на умерени до интензивни упражнения и дейности – дори тези, които са отнемали по-малко от 10 минути – са свързани с много по-високи когнитивни резултати от хората, които прекарват по-голямата част от времето си седнали или извършвайки леки дейности. Енергичните упражнения обикновено включват бягане, плуване, колоездене; умерено - бързо ходене и всичко, което кара сърцето ви да изпомпва ефективно кръвта.

Снимка: martin-dm/Getty Images

По-конкретно, изследователите са установили, че хората, които изпълняват тези упражнения, имат по-добра работна памет, но най-големият ефект е върху изпълнителните процеси като планиране и организация.

От друга страна, при хората, които спят повече, седят или се движат по-малко, когнитивните способности намаляват с 1-2%.

Констатациите „може просто да са, че хората, които спортуват повече, са склонни да имат средно по-високи когнитивни способности“, казва водещият автор на изследването Джон Мичъл, докторант в Института по спорт, упражнения и здраве към Лондонския университетски колеж. Но, добавя той, резултатите може също така "да означават, че дори минимални промени в ежедневието ни могат да имат положителен ефект върху нашите мозъци".

Това не е първото проучване, което открива връзка между упражненията и подобрената когнитивна функция. Всъщност Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изрично посочват, че физическата активност може да помогне за подобряване на вашето когнитивно здраве, памет и емоционален баланс.

Редовните упражнения също могат да намалят риска от когнитивен спад и деменция. Научен анализ, публикуван в списание Preventive Medicine през 2020 г., установи, че когнитивният спад е почти два пъти по-висок при неактивните възрастни в сравнение с по-активните им колеги.

Това означава, че упражненията с по-висока интензивност могат да стимулират притока на кръв към мозъка и да увеличат способността ви да мислите ясно.

Снимка: Pixabay

Упражненията също така активират скелетните мускули, за които се смята, че освобождават хормони, които взаимодействат с мозъка, за да повлияят на здравето и функцията на невроните. Невроните са тези, които действат като информационни пратеници, казва Малин. „Това от своя страна може да насърчи растежа и регенерацията на мозъчните клетки, които подпомагат паметта и познанието“, казва той.

Понастоящем CDC препоръчва повечето възрастни да получават поне 150 минути седмично упражнения с умерена интензивност.

Най-добрите упражнения за вашата памет:

  • Започнете да танцувате;
  • Правете клякания или марширувайте на място, докато гледате телевизия;
  • Практикувайте ходене на място;
  • Използвайте стълбите вместо асансьора;
  • Разходете кучето си, ако имате такова (проучване установи, че собствениците на кучета се разхождат средно с 22 минути повече всеки ден, отколкото хората без кучета).

Можете също да практикувате джогинг, плуване и да карате велосипед.

Снимка: Pixabay / Текстът в тази статия е чисто информативен и не съдържа медицински съвети.

Превод: GlasNews.bg