В първите 10 минути след събуждане е важно да изпиете чаша вода, дори преди да отидете да миете зъбите си. Този прост навик ще ви помогне да подобрите здравето си, да нормализирате теглото си и да ви направи по-привлекателни за хората около вас. Fit For Fun пише за всички предимства на топлата вода.

Перфектният начин за детоксикация

Последователите на традиционната китайска медицина винаги са използвали топла вода за детоксикация. Повишената температура на напитката означава, че вредните вещества в тялото се разтварят и по-лесно се отделят. 

Стимулиране на метаболизма

Топлата вода стимулира метаболизма и следователно храносмилането. След топла напитка кръвоносните съдове в тялото се разширяват, така че водата достига по-бързо до стомаха, като помага за разграждането на храната на отделни части. Ако пиете студено вино, тялото първо ще трябва да го доведе до температурата на стомаха, което губи енергия.

Изгаряне на калории

Топлата вода по време на хранене има две предимства: от една страна, помага за по-доброто разтваряне и смилане на мазнините, а от друга страна, след пиене телесната температура леко се повишава, артериите и вените се разширяват, което от своя страна подобрява кръвообращението. Това означава, че мускулите и тъканите са по-добре кръвоснабдени, а мастните натрупвания се разтварят по-лесно.

Снимка: Freepik

Стимулиране на кръвообращението

Ако пиете топла вода веднага след събуждане, можете да разчитате на прилив на енергия. Лекото повишаване на телесната температура стимулира кръвообращението и ви събужда по-бързо.

Подобряване на имунитета

Топлата вода намалява натрупването на слуз в носа, гърлото и стомашно-чревния тракт, както и растежа на вируси и бактерии в тези области. Освен това течността има отхрачващо действие, така че трябва да пиете много и при настинка.

Облекчаване на болката

Спомнете си как нагревателната подложка помага при стомашни спазми. Релаксиращият и спазмолитичен ефект на топлината действа и отвътре. Експертите също потвърждават, че топлата вода помага за облекчаване на главоболието. Не трябва да замества лекарствата, предписани от лекаря, но определено няма да причини никаква вреда, освен за лечение.

Снимка: Pixabay

Привлекателност

След като изпием чаша топла вода, веднага намираме човека, с когото говорим, за по-симпатичен. Защо? Изследванията показват, че топлата вода стимулира определени рецептори в устата, които водят директно до мозъчния център за удоволствие - точното място, където изпитваме съчувствие към другите.