Закуската е най-важното хранене за деня. Докато някои се наслаждават на обилна закуска сутрин, други я пропускат поради късно ставане, липса на време и постоянно сутрешно бързане.

Мери Сабат, диетолог и личен треньор, казва: „Ако хората пропуснат закуската, е по-вероятно да преядат по-късно вечерта или през нощта, когато телата им вече не се нуждаят от допълнителни калории. Тези късни вечерни хранения могат да доведат до инсулин пикове преди лягане и водят до натрупване на мазнини".

Ето какви са последствията от пропускането на сутрешното хранене:

Качване на тегло

Според изследване на отрицателните ефекти от пропускането на закуска, хората, които пропускат сутрешното хранене, са по-склонни да напълнеят, което е контрапродуктивно за целта им да отслабнат. Тези, които пропускат закуската, са склонни да ядат повече калории, наситени мазнини и прости захари на обяд и вечеря.

Доминик Андреоли  доктор по медицина, диетолог, казва: „Пропускането на закуска може да наруши нивата на хормоните, особено хормоните на глада - грелин и лептин, което може да доведе до преяждане по-късно през деня. Освен това пропускането на закуска повишава нивата на хормона на стреса кортизол.“

Елизабет Куин, дипломиран диетолог, казва: „Когато пропуснете закуската, вие сте в калориен дефицит през останалата част от деня. Тялото ви ще получи тази енергия по един или друг начин. Колкото по-гладни сте, толкова по-малко воля ще имате."

Пропускането на закуска увеличава желанието за сладки и мазни храни. Освен това, тъй като пристъпите на глад ще бъдат доста интензивни, в крайна сметка ще поглъщате всичко, което ви попадне през целия ден.

Колкото по-високо е нивото на глад, толкова по-голямо е количеството консумирана храна, което ще доведе до неизбежно преяждане в края на деня, пише Stylecraze.

Постоянната практика на пропускане на закуска в крайна сметка ще доведе до наддаване на тегло, а не до загуба.

Висок риск от диабет тип 2

Проведено е проучване, за да се установи връзката между хранителните навици и здравето. В проучването, продължило около шест години, са участвали 46 289 жени. Резултатите от изследването са зашеметяващи. Според тях жените, които пропускат закуската, имат по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото тези, които се хранят всяка сутрин. Още по-лошо, работещите жени, които пропускат закуската, са с 54% по-склонни да развият диабет тип 2.

Пропускането на закуска може да повлияе на гените, участващи в циркадните часовници и метаболизма, и да доведе до по-висока захар след хранене. По този въпрос обаче са необходими качествени проучвания.

Риск от сърдечно-съдови заболявания

Според проучване, публикувано в JAMA, мъжете, които пропускат закуската, са с 27% по-склонни да получат инфаркт в сравнение с тези, които закусват. Д-р Лия Кейхил, която ръководи проучването, казва, че степента на риск не е толкова тревожна. Но тя също подкрепя факта, че здравословната закуска може да намали риска от инфаркт.

Известно е също, че хората, които пропускат закуската, са по-податливи на хипертония, което води до запушване на артериите. Това ги излага на риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Влияе негативно на настроението ви

Според проучване от 1999 г., публикувано в списание Physiological Behavior, пропускането на закуска може да повлияе негативно на енергията и настроението. Британска изследователска група публикува резултати от проведено проучване върху 144 здрави хора, които са гладували цяла нощ. Групата е била разделена на три части. Някои хора са получавали здравословна умерена закуска сутрин, втората група е получавала само кафе, а третата не е получавала никаква закуска. След това групите са били наблюдавани в продължение на няколко часа. Според проучването групата, на която не е давана закуска, показва най-лошите умения за памет и най-високото ниво на умора. Няма значителна разлика между другите две групи.

Това означава, че пропускането на закуската може да понижи енергийните ви нива през целия ден и да повлияе негативно на паметта ви.

Влошаване на мозъчната функция

Проведени са две проучвания върху група юноши на възраст от 12 до 15 години. В едното проучване на групата е позволено да закуси, докато в другото групата е помолена да се въздържа от ядене сутрин. Резултатите са интересни. Групата за закуска е показала по-добра точност в теста за визуално търсене, докато групата без закуска е показала лоша концентрация, което е възпрепятствало резултатите. Така е установено, че закуската повишава когнитивната функция.

И въпреки че проучването е проведено върху тийнейджъри, то лесно може да бъде разширено и за възрастни.

Мигрена

Хипогликемия е медицински термин, използван за описване на ниска кръвна захар. Пропускането на хранене провокира рязък спад на нивата на захарта, което предизвиква освобождаване на хормони, които компенсират ниските нива на глюкоза, но от друга страна повишават нивата на кръвното налягане, причинявайки мигрена и главоболие.

Пропускането на закуската увеличава шансовете ви да получите мигрена сутрин, така че се опитайте да планирате деня си така, че да нахраните тялото си сутрин.

Косопад

Един от основните странични ефекти от пропускането на закуска е косопадът. Да, храни с опасно ниско съдържание на протеини могат да повлияят на нивата на кератин, като потискат растежа на косата и причиняват косопад. Закуската е най-важното хранене за деня и играе важна роля в стимулирането на растежа на космените фоликули. Така че, ако искате да се радвате на буйна, плътна коса, трябва да предпочитате богата на протеини закуска всяка сутрин.

Забавяне на метаболизма

Според различни проучвания, проведени относно важността на закуската, хората, които ядат сутрин, имат по-висока скорост на метаболизма в покой. 

Превод: GlasNews.bg