Според последните лабораторни проучвания, първата китайска аерозолна инхалационна аденовирусна ваксина срещу COVID-19 (Ad5-nCoV) е показала увеличение – от 250 до 300 пъти, в нивата на неутрализиращи антитела след приемането на две дози неактивирана ваксина.

По думите на Джу Тао, съосновател и главен научен директор на компанията-производител „КанСино“ (CanSinoBIO), приложението на аерозолната ваксина в рамките на половин година след поставянето на две дози обикновена, е безопасно и значително по-имуногенно, отколкото трета доза неактивирана ваксина, при която антителата се увеличават обикновено около 30 пъти.

Преди това американски учени провеждаха клинични изпитания върху т. нар. „хетерологичен режим на ваксинация“ (базиран на комбинацията от различни ваксини) на базата на три одобрени ваксини – аденовирусна на „Джонсън и Джонсън“ и две mRNA ваксини на „Модерна“ и „Пфайзър“. Резултатите показаха очевидни предимства на този начин, като титрите на неутрализиращите антитела при хетероложка ваксинация се увеличават от 6,2 до 76 пъти в сравнение с 4,2 до 20 пъти при приложение на една и съща ваксина.

Към момента 13 провинции и региони в Китай, сред които Анхуей, Фудзиен и Хубей, са инициирали програми за повишаване на имунитета на жителите им срещу COVID-19.

Последните проучвания показват, че хетероложки режим на одобрени неактивирани и векторни ваксини вероятно ще бъде най-ефективният начин при прилагането на mRNA ваксина като подсилваща.