Около 10 процента от българите страдат от мигрена, а четири пъти повече хора се сблъскват с така нареченото тензионно главоболие, предизвикано от стрес и преумора. 

Данните бяха представени от Българското дружество по неврология по време на форум за диагностика и лечение на болката през изминалата седмица.

За да различим мигрената от главоболие, което е симптом за неразположение или друго заболяване, е нужно да се обърнем към невролог, съветва акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология.

Мигрената засяга по-често жените и се развива в млада възраст. Сред популярните симптоми е едностранното главоболие, което продължава поне 24 часа.

"Гадене, повръщане, боязън от светлина и силни звуци, движенията също засилват главоболието, затова пациентът лежи на тъмно, това са симптомите на мигрената, поясни още акад. Миланов за БНР.

Тензионното главоболие е по-разпространено. Започва най-често около 20-годишна възраст и при 2 процента от случаите става хронично. Податливи на такова главоболие са хората под стрес, в състояние на тревожност и под физическо напрежение. Тук лечението включва обезболяващи като аналгетици.

За разлика от мигрената, която се контролира с медикаменти, наречени триптани. В България хората имат достъп до 4 вида от тях, не се заплащат от Здравната каса.

"Те не са обезболяващи, пациентите не трябва да пият обезболяващи, защото те влошават мигрената".

Колкото до обезболяващите, проф. Миланов изрази притеснение относно законодателното предложение за разширяване на достъпа до тях чрез изнасянето им от аптеките и предлагането им от автомати за лекарства.

"Това не бива да се случва, да в САЩ се продават в магазините за хранителни стоки, но това не е така в Европа, защото води до пристрастяване, до злоупотреба, защото е безконтролно, допълни акад. Миланов.

Контролът върху мигрената продължава през целия живот на човек – нужно е да приема лекарства, за да се чувства добре. И да не подценява необходимостта от лечение, защото липсата му води до вредни последици.