Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 30 юли 2021 г. даде проф. Николай Витанов в личния си профил във Facebook. Предлагаме ви я без редакторска намеса:

Ситуацията се развива според очакванията, а те са, че вълната си идва полека. Хейтърите реват на умряло. А млъкнете малко, де. Предсказано ви бе много отдавна, че тази вълна ще дойде, предсказано ви бе точно кога ще почне. Началото на вълната бе маркирано с огромния хейтърски рев след поста ми, където точно с тази цел употребих фразата "дебели кратуни". Пак ви пиша - лейте си злобата и завистта на други места, това тук е за хора, които имат нуждата да знаят какво наистина става и какво ще има да става.

Така, сега картите. Най-напред тази за отговор на въпроса, чака ли ни налагане на нови мерки. Както виждате, тя е зелена - не се очаква въвеждане на нови мерки в началото на август. Имаше въпроси за цветовете по нея. Те са, както са ги определили от Министерството на здравеопазването, няма да ги променяме. Другата карта, която отговаря на въпроса - какво е реалното положение по области - нея обикновено я поствам в понеделник. Но да знаете - там нещата вече са доминатно жълти в страната.

Ама тая прогноза, че нямало да има мерки била за 3 дни напред, ама да се дадяла прогноза за месец и година напред, критикуват хейтърите. Може, драги ми хейтъри и това може, но трябва да си платите. Пак напомням, че бързо се забравя. Не съм получил една стотинка за дейността си от никого. Което значи, че аз решавам колко и на кого ще кажа. Тарифата я знаете - определи я една жена, дето вече 2 пъти открива Народното събрание. Няма да падам под това, я.

Днес има още една карта - тази на Европа. Виждате я и нея. Забележете какво е на юг от нас. По Западна Европа ситуацията още не е добра, Германия бавно поддава. Покрай нас е още добре ситуацията, изключая Гърция и Турция, където не е добре. Тъй че който ще ходи там - моля, внимавайте.

Сега числата. Днес базовото репродуктивно число е 1.168. Което ще рече, че както се очакваше, обхвата на заразата започва да расте. Писах вече, че вируса скоро ще превземе кота 8000 и ще тръгне към 8500. Засега натоварването на здравната система е бавно, но както знаете, според нас, проблемите там ще почнат да стават съществени през втората половина на август.

Хейтърите пищят, че числото не било вярно. Един крещи, че било 0.8. Свещена простота. Ако е 0.8, броят на активните случаи ще намалява, нали така. Ама то злобата и завистта трябва да се излее върху Витанов, че иначе хейтърът ще гръмне. Какво им става на тия хора, не знам.

Индексите за смяна на тренда все още имат ниски стойности. Обаче вече в големите градове всички стойности са под 10 пъти по малки от критичната стойност. Още се ядва ситуацията, пак ви пиша, карайте си спокойно почивката, но спазвайте елементарните мерки, каквито са останали и не стойте много по места, където има много хора. Питат ме, може ли да се ходи на ресторант. Може, даже ако си намерите място навън, в градината на ресторанта, рискът е много малък. Тъй, че ходете си спокойно навсякъде, само избягвайте гъчканиците.

Желая лека работа и спокойна почивка и нека вируса да ви заобикаля.