Членовете на националния оперативен щаб са държавни служители. Те са си на своите работни места. Една година не спираха да се подиграват с щаба. Ако мнозинството в парламента иска да го има щаба, д-р Александър Симидчиев, който бе избран с голямо мнозинство за шеф на здравната комисия в парламента, да го оглави и да дава указания как да се действа, докато се избере ново правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

Бойко Борисов извънредно НА ЖИВО

Борисов напомни, че министрите вече са уволнени от парламента, който гласува оставката на кабинета, за разлика от кабинета "Станишев", чиято оставка била гласувана, когато се гласувало и съставянето на следващото правителство.

"Вчера имаме 1078 нови случая - най-нисък брой в региона. Това се постига с много умело управление на пандемията. В голямата си част бизнесите в България не разбраха, че има пандемия, а за останалите се опитахме максимално да ги компенсираме. Отваряхме най-бързо и ги пускахме да работят", подчерта Борисов.

Той напомни, че днес пристигат 38 400 дози от ваксината на "Модерна", а в понеделник - над 62 000 дози от тази на "Пфайзер".

"През май всяка седмица ще идват по 270 000 дози на "Пфайзер", а през юни - по 410 000 всяка седмица. За 2 месеца ще приключим с ваксинирането. Д-р Симидчиев да прецени дали това е правилно или не и парламентът с един акт да открие или да закрие щаба", каза Борисов.