Главоболието е изключително често срещано и може да има различни форми. Може да бъде леко и изключително силно, с продължителност от няколко минути до няколко дни. Когато черепът на човек боли, може да изглежда, че самият мозък го боли. Но това е малко вероятно. Мозъкът може да усети болка от всички части на тялото, но всъщност няма собствени рецептори за болка. Тогава защо боли главата? Учените отговарят на този въпрос.

Според Чарлз Кларк, невролог от Тенеси, САЩ, главоболието може да се появи в резултат на възпаление на синусите, ниска кръвна захар или да е свързано с нараняване на главата. Но всъщност повечето главоболия се дължат на ефекта на "отразената болка".

„В този случай чувствате болка на място, където тя всъщност не се появява. Това е подобно на това как дисковата херния в гръбначния диск може да причини болка в краката. Повечето главоболия са причинени от нещо, което наистина боли, например в челюстта, раменете и шията. Това причинява болка в тъканите и нервите на мозъка", казва Кларк пред Live Science.

Според учените най-честата форма на главоболие е тензионното главоболие. Тази болка се характеризира с много неприятни усещания за притискане на черепа. Понякога това състояние се нарича "глава в менгеме". Често тези главоболия се усещат много силно в горната част на главата или на челото, когато изглежда, че върху главата е поставена много стегната, компресираща превръзка, казва Кларк.

главоболиецял екран Снимка: Live Science

Учените смятат, че тази болка се причинява от напрежение в мускулите на лицето, шията и скалпа и може да е свързана със стрес. Но главоболието и напрежението на черепните мускули може да са вторични за друга реакция на стрес, като напрегнати рамене или стисната челюст.

Според Кларк усещането за болка в мускулите и кръвоносните съдове на главата, шията и лицето може да бъде причинено от различни процеси, като разширяване на кръвоносните съдове, стрес или мускулно напрежение. Веднъж активирани, нервите тук изпращат съобщения до мозъка, но може да се усети, че болката идва дълбоко от тъканта на самия мозък.

мозък
Снимка: Live Science

Друг вид главоболие е мигрената, която може да се усети по различен начин в различните части на главата. По време на мигрена болката е много по-силна, отколкото при други видове главоболие и може да продължи много по-дълго.

Едно възможно обяснение за мигренозната болка е, че електрическо събитие в мозъка стимулира пътищата на тригеминалния нерв и предизвиква възпалителен отговор. Възпалението се разпространява през кръвоносните съдове в твърдата мозъчна обвивка и влакната на тригеминалния нерв изпращат сигнали обратно към мозъка. След това възпалението се разпространява към чувствителната към болка защитна тъкан на мозъка, което причинява силно главоболие.

„Тези възпалени кръвоносни съдове и раздразнени нерви са като пожар, който е извън контрол. И само се влошава, причинявайки още по-силни главоболия“, казва Кларк.

Докато връзката между болката в тялото и главоболието е добре известна, механизмите, които причиняват главоболието, все още не са напълно разбрани. Но учените вече са се научили как да намалят отрицателното въздействие на главоболието, казва Кларк.

Превод: GlasNews