Според специалисти хората, преболедували коронавирус, трябва непременно да прегледат белите си дробове, за да видят дали в дългосрочен план върху тях има поражения от заболяването. Това може да стане както с рентгенова снимка, така с много по-прецизната компютърна томография, известна сред обществото под името скенер.

„Компютърната томография има висока чувствителност още при началните клинични изяви на заболяването и играе незаменима роля в диагностиката и лечението. Рентгенолозите могат да интерпретират находки на белите дробове при безсимптомни пациенти, както и при съмнителни такива, като по този начин могат да се диагностицират началните прояви на заболяването", разказва началникът на отделението по образна диагностика в университетска болница „Дева Мария“- д-р Пламен Петров.

„Клиничните пациенти често имат „грипоподобно заболяване“. Въпреки това, диспнея и задух също присъстват в повечето случаи- нещо, което не е толкова често при обикновения грип. Чрез скенерното изследване се установяват характерни промени, като при прогресия на клиничните оплаквания може да се стигне до синдром на остър респираторен дистрес. Това се случва между 17 и 29 % от случаите“, обяснява още рентгенологът.

Проучване, сравняващо американски и китайски рентгенолози при диференцирането на COVID 19 от други вирусни пневмонии, показва, че рентгенолозите могат с висока специфичност  да разграничават заболяванията, използвайки компютърна томография на белите дробове. Констатациите, които са най-полезни за разграничаване на COVID 19 от другите вирусни пневмонии, са „матово стъкло“, задебеляване на съдовете, периферно разпределение на лезии. Всичко това са промени, които могат да се наблюдават само при КТ, но не и при конвенционалната рентгенография. Най-често срещаните находки се развиват между ден 0 до ден 4 и достигат максимална стойност между 6 и 13 ден. По-късно в хода на заболяването се наблюдават консолидация или фиброзни промени. Освен това има съобщения за връзка между инфекция с COVID 19 и белодробна тромбемболия- състояние, което може да се диагностицира само с компютърно-томографска пулмоангиография.

В университетска болница „Дева Мария“ всеки може да направи компютърна томография на бял дроб без запазване на час при изключително строги мерки за дезинфекция.