Всеки, който веднъж се е заразил с безобидния простуден коронавирус OC43, може да очаква да се разболее от COVID-19 в по-лека форма.

Според BILD вирусът е "роднина" на SARS-CoV-2 и осигурява така наречената кръстосана имунизация: ако имунната ни система преди това е образувала антитела срещу OC43, то в случай на инфекция с COVID-19, те ще помогнат да се противопоставите по-добре на патогена. Според онлайн списанието Scinexx две проучвания на учени от университета в Мюнстер в Северен Рейн-Вестфалия са потвърдили този защитен ефект.

Кръстосаният имунитет не е достатъчен за предотвратяване на инфекция с SARS-CoV-2, според изследователите, но в много случаи може да облекчи симптомите на заболяването. По време на анализа учените установиха, че ако в кръвта на пациентите липсват специфични антитела, вероятността от тежко протичане на заболяването е значително увеличена - независимо от други фактори, като възраст или телесно тегло.

Както беше отбелязано, са изследвани четири щама на коронавируса, които причиняват обикновена настинка. Най-забележимият ефект на кръстосан имунитет е открит при варианта OC43.

Сега изследователи от Мюнстер се надяват на по-бърза, по-целенасочена терапия за пациенти с COVID-19. Те препоръчват да се направи кръвен тест за определяне на антитела към OC43. „Наличието на антитела към OC43 трябва да се разглежда като част от оценката на риска“, обясни водещият автор на изследването Хартмут Шмит от Университетската болница в Мюнстер.

Според него по този начин е реалистично да се идентифицират пациенти с риск от тежко протичане на заболяването, дори в ранен стадий от развитието на инфекцията.