1604 са бебета, които са родени в болницата през миналата година. Усещането, когато поемаш нов живот е силно, зареждащо и емоционално и дава сили да продължа да работя. Това каза д-р Мария Атанасова специалист по акушерство и гинекология.

През последните години расте желанието на бащите да присъстват на раждането на децата им, сподели лекарят. Може би е добре да има присъствие на татковците преди раждането, защото понякога се налага да имаме допълнителен екип за свестяване на бащите по време на самото раждане, разказа тя.

Бабинден е! Кои са имениците днес?

Д-р Атанасова каза, че има тенденция за забавяне на семейното планиране с раждането на първото дете и това се наблюдава и в световен мащаб. За България средната възраст за раждане е 37,5 години, посочи тя. „В цял свят има такава тенденция, първо да завършат образование, после да намерят работа, да се реализират и после да планират бременност. Аз лично не толерирам твърде много забавянето. Човек цял живот учи, работи, но репродуктивните ни възможности не са цял живот“, допълни тя пред Нова.

С напредване на възрастта се увеличават и заболяванията, обясни д-р Атанасова. Всяко едно заболяване променя протичането си от бременността на жената, както и то се отразява върху протичането на самата бременност, поясни лекарят. Тя каза, че това може да доведе до проблеми както за плода, така и за майката. 

Колкото в умерено по-млада възраст ражда жената, толкова по-малко заболявания и по-малко рискове, допълни лекарят.

„Рисковата бременност е всяка една бременност и раждане, при които има риск за живота и здравето на майката и плода. Това са всички заболявания, които могат да съпътстват една бременност. Всяка бременност трябва да се наблюдава като рискова, докато се докаже, че тя не е такава. Има първични състояния, които я определят като високо рискова. Едно от тях е възрастта – под 18 и над 35 години са в риск. Рисково е и непрекъснатото затлъстяване – наднормено преди забременяване и свръх наддаване на тегло по време на бременност. За високо рисково се определят и предшестващи бременността наличие на хипертония, сърдечно-съдови заболявания, бъбречни заболявания, както и ендокринните заболявания – щитовидната жлеза, нарушенията в глюкозния толеранс“, обясни д-р Атанасова.

Част от причините за настъпване на предишните аборти се повтаря и по време на настоящата бременност. Именно заради това се увеличава и рискът, ако причината не е отстранена да настъпи същия инцидент. В част от случаите, които можем да отстраним причината го правим. Съществуват обаче такива причини, които остават неизвестни за медицината и ние не можем да повлияем“, разказа лекарят.

Всички инфекциозни заболявания крият риск от предаване от майката на плода, посочи тя. По време на бременност имунната система е с намалена функция и жените са по-възприемчиви на вирусни заболявания, допълни лекарят. Тя посъветва всички бременни жени да се пазят и при влизане в болнично заведение да носят маски. Когато се разболеят трябва да се потърси лекарска помощ, за да се приложи необходимото лечение.

Д-р Атанасова посочи и какво е лечението при отделните вирусни заболявания.