Moderna е упрекната от регулаторните органи, след като е предложила на деца пари в брой, за да тестват ваксината Covid.

Фармацевтичната компания е осъдена да плати 14 000 лири, след като става ясно, че неин представител е изпратил съобщение в WhatsApp, в което предлага 1500 лири на деца, за да участват в тестовете за подсилване на Covid.

Британският орган по Кодекса на предписване на лекарства (PMCPA) постанови, че офертата представлява „неподходящо финансово стимулиране“ и установи, че компанията е нанесла „компромат на фармацевтичната индустрия“.

Предложението е направено от педиатър от неназован тръст на Националната здравна служба, който приканва лица на възраст между 12 и 18 години да се включат в проучването NextCove, което изследва ефикасността на подсилващата инжекция на Moderna.

Подтикът е направен, въпреки че комисията по изследователска етика е предупредила за „голямата сума пари“, която Moderna предлага на участниците, и е изразила загриженост, че тя е „много по-висока от тази, която би се считала за разумно възстановяване на разходите“.

По-късно Moderna променя офертата на 185 лири стерлинги, но въпреки промяната поне един център за изпитване продължава да предлага първоначалната сума.

Съгласно Наредбата за лекарствата за хуманна употреба (клинични изпитвания) е забранено да се дават стимули или финансови подбуди на деца или техните родители.

Твърде малко и твърде късно

В изявление PMCPA постановява: „Комисията отбеляза, че финансовият стимул, предложен в неодобреното съобщение в WhatsApp, никога не е бил изплатен, но счете, че той може да е насърчил участниците да кандидатстват за участие.

„Панелът счита, че уникалните обстоятелства на пандемията Covid-19 и конкретните обстоятелства на това изпитване, което включва набиране на деца, означават, че Moderna е трябвало да бъде особено предпазлива.

„Като цяло, експертната група счита, че това е дискредитирало и намалило доверието във фармацевтичната индустрия.“

Moderna трябва да предостави писмен ангажимент, че практиката ще бъде „прекратена незабавно“, и да заплати административните разходи. Критиците обаче твърдят, че санкцията е твърде малка, за да бъде ефективна.

Депутатката Естер Маквей, бивша членка на APPG за вредите от ваксината Ковид-19, заяви: едва ли ще ги накара да се замислят, преди да нарушат правилата отново. „Такса от 14 000 паунда за компания, която през 2023 г. се е радвала на общи приходи от 6,8 млрд.

„Таксите не само са твърде малки, но и когато се налагат, те идват твърде късно. Има голямо изоставане в разглеждането на този вид жалби, като неотдавнашното дело срещу Moderna отне на КЗЛД 18 месеца, за да го разгледа.

„Системата очевидно е счупена и не успява да предпази пациентите от подвеждаща информация и реклама на лекарства. Доверието на обществеността в здравните органи ще продължи да се накърнява, ако не бъдат предприети смислени действия.“

Компанията също така бе уличена в нарушение на кодекса заради начина, по който е рекламирала ваксината Spikevax Covid на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести през април 2022 г.

Въпреки че сесията е трябвало да бъде обобщение на това как мРНК технологиите са помогнали по време на пандемии, PMCPA установи, че тя е била използвана за популяризиране на собствената ѝ ваксина.

„Панелът отбеляза, че само четири от 23-те слайда, включително заглавният слайд, не съдържат пряка препратка към Spikevax; поради това панелът изрази загриженост, че Moderna е заявила, че презентацията не е била промоционална.

„По мнението на експертната група презентацията не може да се разглежда по друг начин освен като промоция на Spikevax“, заяви PMCPA.

Презентацията е включвала и данни, които не са предназначени за употреба.

Моли Кингсли от кампанийната група „Ние за тях“ заяви: „Имаше дълга поредица от такива решения срещу Moderna, Pfizer, AstraZeneca и GSK за подобни сериозни нарушения, но въпреки това нямаше никакви реални последствия за нито една от тези групи.

„Невероятно е, че PMCPA, като орган за саморегулиране на индустрията, няма правомощия да налага глоби или други значими санкции за сериозни нарушения на правилата си.

„Саморегулирането е привилегия, която фармацевтичната индустрия арогантно използва в ущърб на всички нас.“

От 2019 г. насам AstraZeneca, Pfizer и GSK бяха смъмрени от PMCPA за това, че са заблуждавали обществеността относно ефикасността на своите ваксини.