Изследователи от Медицинския университет в Инсбрук в Австрия са изследвали резултатите от тестовете за антитела при пациенти с коронавирус в ски курорта Ischgl, който преди година се превърна в един от епицентрите на заразяване в Европа.

Първият тест от 900 субекта е направен през април, а вторият през ноември. Почти 90% от участниците в проучването задържат антитела срещу коронавирус осем месеца след първия анализ. Резултатите от изследването се публикуват на уебсайта на университета.

"Въпреки лекото намаляване на концентрацията на антитела в сравнение с първото проучване, можем да говорим за относително стабилен имунитет. Почти 90% от тестваните серопозитивни през април 2020 г. също могат да имат антитела, открити през ноември", каза вирусологът и директор на института Доротея фон Лаер.

Освен това учените допълнително тестваха 93 проби за наличие на Т-клетки, които могат да разпознават и унищожават клетки, заразени с коронавирус. Изследователите откриват клетъчен имунитет дори в онези кръвни проби, където има малко или никакви антитела срещу коронавируса. Учените отбелязват, че това може да означава, че имунната реакция продължава дори след приключване на действието на антителата.