Цялата ковид карта на България вече е жълта, показват последните данни на Единния информационен портал.

И последният от петте региона мина днес в Етап 2 от новия правителствен план за справяне с пандемията. Този регион включва Стара Загора, Ямбол, Бургас и Сливен.

Спад на приетите с вируса в болница, ръст на оздравелите

Според картата през следващите 5 дни не се очаква някой от регионите да мине на етап 1 от плана и да станат зелени.

Това е и сред мотивите им да премахнат зеления сертификат от 20-ти март. Отпадането на ограниченията става поетапно, като от утре ще е първото разхлабване.

Здравният министър издаде заповед за облекчаване на мерките от 24 февруари

Според плана при Етап 2 две следва:

Изследване за COVID-19 с бързи антигенни тестове веднъж седмично на учениците и на педагогическия и непедагогическия персонал.

Преустановява се провеждането на организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Разширяване на обхвата на обекти и дейности, спрямо които са въведени противоепидемични мерки, контролиране спазването на мерки, създаване на организация за контрол и наблюдение на мерките.

По света

Броят на новите случаи на коронавирус по света е намалял с 21% през последната седмица, която е третата поред на спад на инфекциите, съобщиха от Световната здравна организация.

Намалява и броят на смъртните случаи - те са спаднали с 8 на сто до 67 хиляди починали.

Това е първата седмица от януари, когато се отчита спад на жертвите на болестта.

Единственият регион, където случаите на COVID-19 се увеличават, е Западно-тихоокеанският.

"Омикрон" пък остава преобладаващият вариант на коронавируса в световен мащаб. Той отговаря за 99% от новите инфекции според данните от секвенирането.