Над 18 млн. души – три пъти повече от официалните оценки, вероятно са починали заради COVID-19, смятат учени, цитирани от Би Би Си.

Докладът им идва точно две години след обявяването на пандемия от Световната здравна организация.

Петте страни с най-висока прекомерна смъртност са Боливия, България, Есватини, Северна Македония и Лесото.

COVID eкипът по въпросите на прекомерната смъртност от Вашингтонския университет е проучил ситуацията в 191 държави и територии в търсене на "истинския брой на глобалната смъртност".

Някои от фаталните случаи се дължат на вируса, а други са свързани със заразата. Това се дължи на факта, че COVID-19 може да влоши други съществували по-рано медицински проблеми – сърдечни или с белите дробове например.

Екипът изчислява т.нар. прекомерна смъртност – колко души са починали повече от очакваното в сравнение с предишни години преди пандемията да удари.

За тази цел изследователите са събрали данни от различни правителствени сайтове, World Mortality Database, Human Mortality Database и европейската статистическа служба "Евростат".

Прекомерната смъртност се изчислява за периода от началото на 2020 г. до края на 2021 г. Според изследването, публикувано в сп. "Лансет", най-висока е стойността в страни с ниски доходи в Латинска Америка, Европа, и субсахарска Африка. Но също така и в по-богати страни като Италия и в части от САЩ, допълва БНР.

Ето и списъкът!