Наличието на бели петна по кожата не е рядкост и много често те не са претеснителен феномен. Въпреки това, нека да видим какви могат да бъдат причините за тази патология.

Белите петна, които се появят по краката, могат да имат различен първоизточник, но често са тривиални гъбични инфекции или във всеки случай несериозни патологии. Освен бели петна, по кожата може да се образуват и розови или червени петна, със и без сърбеж.

Разноцветен лишей (Tinea versicolor)

По кожата има бели петна, когато функционирането на меланоцитите не е перфектно и необходимото количество меланин не се произвежда в някои области, които изглеждат хипопигментирани. Появата на тези бели петна може да е следствие на различни причини затова винаги е добре да се консултирате с дерматолог.

Получаването на навременна диагноза всъщност може да благоприятства бързото разрешаване на кожните нарушения и тези досадни несъвършенства. Обикновено обаче белите петна по кожата не са симптом на сериозни заболявания, нито пък са заразни, но често влияят негативно на психологическото благосъстояние на засегнатите и те ги преживяват като заплаха за красотата на тялото им.

В много случаи те се появяват поради инфекция с морски гъбички, като Tinea versicolor, която причинява бели петна по много области на тялото, краката, лицето, гърба, ръцете.

Това заболяване се причинява главно от някои гъбички от семейство Melassezia, които се намират по повърхността на кожата и поради топлината и високата влажност, създават бели и кръгли петна.
Ако има увеличена пролиферация на тези микотични микроорганизми, тогава има и поява на хипопигментирани петна, често предизвикани от некачествена козметика, която запушва прекалено много порите или от прекалено мазна кожа, излишна пот и ниска имунна защита.

Друг вид гъбична инфекция е Pityriasis Alba

Това заболяване не е опасно, но досадно като недостатък поради появата на бели петна по краката, ръцете и други области на тялото, особено при деца и младежи. Те рядко сърбят, но са люспести и се развиват особено бързо през лятото.

Вероятно много сухата кожа или кожата, засегната от атопичен дерматит или псориазис, рискува да развие тази патология по-лесно.
Pityriasis Alba отшумява след около две седмици сама. Добре е обаче постоянно да овлажнявате кожата и да използвате защитни кремове при излагане на слънце.

Белите петна се образуват и поради прекомерно излагане на слънчева светлина през годините, без да се използват защитна козметика. Между четиридесет и петдесет години се появяват първите петна. Често се появяват на краката, защото са зона, силно изложена на слънце, след това се разпространяват по ръцете, гърба, понякога дори по лицето. Понякога белите петна по краката са резултат от лошо кръвообращение или контакт с вредни почистващи продукти. Техният бял до син цвят е признак за липса на кислород в засегнатата област.

Друга причина за грозните бели петна по краката може да бъде Витилиго, автоимунно заболяване, свързано с дисфункция на щитовидната жлеза или наследствени фактори. Витилиго, наричано още левкодерма от древногръцки, се проявява с големи петна, с неправилна форма и бял цвят, които могат да се разпространят по цялото тяло по краката, коленете, лицето, шията, ръцете, понякога дори по ноктите, очите и гениталиите. Причините за тази патология, която се появява в млада възраст, все още не са ясни. Смята се, че това е преди всичко наследствен фактор, също влошен от хипертиреоидизъм, анемия поради липса на витамин В12, надбъбречна недостатъчност и стрес.

Природни масла като зехтин и масло от авокадо или нийм и лавандула могат да бъдат ефективни природни домашни лекарства в по-леки случаи на това състояние. Ако тази патология се проявява по по-агресивен начин, е необходимо да се прибегне до фототерапия. Витилиго причинява голям психологически стрес на тези, които страдат от него, като понижава самочувствието им.

Лечебни тайни

Белите петна по краката и ръцете много често се дължат на гутатна хипомеланоза, характерна за жени над 50 г. Това са малки кръгчета с бял цвят, особено на краката, ръцете и деколтето, области, силно изложени на слънце. Гътатната хипомеланоза е особено забележима през лятото поради по-голямото обезцветяване между тена и по-малко пигментираните зони.

Причините се откриват в увеличеното и продължително излагане на слънчева светлина, може би без защита и в стареенето на кожата.

За жалост това състояние няма лечение. Единственото, което можете да направите е редовна профилактика, ограничавайки излагането на слънце и използвайки продукти с много висока слънцезащита.

Когато причината за белите петна е гъбична или инфекциозна, дерматологът обикновено предписва противогъбични мехлеми, за да спре петна да се разпространяват от краката към останалата част от тялото. За лечение на Pityriasis Versicolor лечението включва използването на специфични кремове върху петната за около петнадесет дни, които обикновено изчезват след месец от края на лечението. Ако проблемът се върне, дерматологът обикновено препоръчва перорални лекарства.

Съществуват и природни лекарства като алое вера или каротин. Също така за петна, дължащи се на стареене на кожата, в допълнение към конкретна козметика, има нови лекарства като фотодинамична терапия, използвани все повече в козметичната хирургия. Широко се използва и иглирането, терапия за регенериране на меланоцити, като се използват редица игли. В случай, че белите петна са причинени от лошо кръвообращение, специалистът може да предложи интервенции, след изследване на артериалната и венозната циркулация, за окончателно разрешаване на проблема, пише rozali

Бели петна по краката и ръцете: как да ги скрием?

За да скриете петната по краката и ръцете през лятото, можете да използвате спрей  автобронзант, за да получите по-хомогенен вид на тена си. Нюансът трябва да бъде подбран внимателно, за да не се получи обратен ефект, тоест да подчертаете обезцветяването. Този дефект на кожата през зимата лесно ще бъде скрит от цветни и плътни чорапи.