Така желаният колективен имунитет срещу ковид не може да бъде постигнат, без да бъдат ваксинирани децата и подрастващите, твърдят учени от Германската асоциация на имунолозите (DGfI), цитирани от ДПА.

"По принцип се приема, че колективен имунитет се постига при ваксинирането на 60-70 процента от населението. Но така се приема, че патогенът не може да вирее и да се размножава сред тези хора", казва вицепрезидентът на DGfI Райнхолд Фьорстер.

Според него обаче при Sars-Cov-2 ситуацията е различно. Хората могат да разнасят вируса дори и да не са болни, дори и да са ваксинирани и да нямат никакви симптоми, а "Делта" вариантът допълнително усложнява ситуацията.

"Този щам е много по-заразен и засяга юноши и деца", казва Фьорстер и продължава: "Докато и тази група не бъде ваксинирана, няма да постигнем колективен имунитет".

Според института Роберт Кох - поне 85% от хората на възраст мегду 12 и 59 години и 90 процента от тези над 60 трябва да бъдат ваксинсирани, за да се постигне така желаният имунитет.

"Ако успеем да достигнем тези нива на ваксинация ще избегнем четвърта вълна на заразата през есента и зимата"“, се казва в изявление на института.