За 13-ти пореден път в страната ще се проведе национална здравна кампания по инициатива на Българската лига по хипертония в партньорство с Българския червен кръст, Фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Национална пациентска организация, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за Спешна медицинска помощ-София, „Лайънс клуб” и др.

Кампанията ще отбележи Световния ден на хипертонията и ще премине под надслов „Качеството на фокус при оптимален контрол на кръвното налягане“. Официалното й откриване ще се състои на 17 май на пл. „Света Неделя” №7 (до входа на МЕТРО-станция „Сердика”) в София. Тя ще се проведе общо в 11 града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик.

На 17 май 2019 г., от 11.00 до 18.00 ч. в тези градове на възлови места ще бъдат разположени пунктове, където хората ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.

Пунктовете ще се намират на следните места:

София – пл. „Света Неделя” №7 (до входа на МЕТРО-станция „Сердика”)

София – до подлеза на хотел „Плиска”, бул. „Цариградско шосе“ 10В

Пловдив – ул. „Княз Александър I Батенберг” (парк между 27 и 29 номер)

Пазарджик – площад „Съединение” (до парк „Градска градина“)

Стара Загора – Централен парк „5-ти октомври” (до фонтаните)

Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)

Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)

Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата

Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните

Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)

Сливен – пред „Храм Св. Димитър” („Попската градина“)

Велико Търново - парк „Марно поле”