"Там, където лекари изхвърлят ваксина" - под това заглавие германският "Зюддойче Цайтунг" публикува обзорна статия за България от Катрин Калвайт.

В началото авторката пише за предстоящите избори и за политическата ситуация в момента - със служебно правителство на власт след два опита да се сформира редовно.

"Много българи са на мнение, че това положение далеч не е толкова лошо и дори се питат дали изобщо е необходимо демократично избрано правителство. И без това пандемията тъй здраво е стиснала страната за гушата, че друга тема просто няма: почти никой не обръща внимание на предизборната борба, а населението вече е изтощено от корупционни скандали, окопни политически битки и аматьори-популисти на политическата сцена", четем в репортажа й.

"Крайно критично и експлозивно"

Авторката констатира, че в България коронавирусат доминира над всичко останало. Тя накратко информира за рекордно лошите показатели в момента, за претоварените болници и за широко разпространените съмнения към ваксините - включително и за фрапантните случаи на антиваксърство сред учители и в целия обществен живот.

"В България често ще чуете за лекари, които предпочитат да излеят ваксината в умивалника, отколкото да я поставят на пациентите си, но после срещу заплащане им издават зелен сертификат", пише Катрин Калвайт.

В целия този хаос върви и предизборна битка, припомня германската журналистка. Нейното мнение е, че няма особена надежда за решаване на политическата криза в България. Авторката припомня резултатите от предишните два парламентарни вота през тази година и коментира случилото се с ИТН и Слави Трифонов така: "Трифонов и неговият отбор се държаха толкова непрофесионално и своенравно, че не успяха да намерят партньори за коалиция. Шоуменът не пожела да разговаря нито за правителствена програма, нито за постове, защото искаше пълна свобода за взимане на решенията - а това доведе до объркване и възмущение".

Според авторката така се е изпарила надеждата на българите, че един популист без политически опит ще спаси страната.

"Затова пък сега се появиха двама мъже с опит, които имат доста добри шансове да поставят нови акценти", пише тя и представя накратко новата партия "Продължаваме промяната". Катрин Калвайт констатира, че дори заедно с ДБ новата партия няма да може да сформира правителство и обръща поглед към другия лагер: "От другата страна ГЕРБ се надяват отново да бъдат най-силната партия".

Авторката предполага, че кризата ще продължи, защото сътрудничеството между различните формации изглежда трудно осъществимо. Катрин Калвайт цитира и анализ на германската фондация "Фридрих Еберт", според който липсата на политическо лидерство в страната блокира необходимите и непопулярни мерки срещу пандемията.