В България има една билка, за която старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик или Агримония, както е латинското й име.

Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина, но заради лечебните си качества в народната ни медицина има широко приложение.

Според Георги Господинов, който от години се занимава с лечебни растения, лекар по образование и име в билкарството, камшикът наистина е едно от най-лековитите лечебни растения в страната. Дори семейната му фирма носи името "Агримония": "В България се води царицата на билките. Тя е за стомашно-чревния трак, за пречистване на кръвта, цироза… за много заболявания. Хората си я купуват по аптеките".

Камшикът е многогодишно растение което се среща в цялата страна. Расте на слънчеви, сухи места. Цялото растение достига до 1 метър височина, стъблото му е право и е покрито с меки власинки, има големите перести листа и красиви малките жълти цветчета, които образуват, подобно на царската свещ дълъг грозд.

За това може би по някои места го наричат царска тревичка, но среща се още като бутрак, чернодробен репей, охтичаво биле – наименования, които ни подсказват и за лечебната му сила. Годишно от естествените находища се събират аколо 13 хиляди килограма най-вече по заявка на билковите аптеки.

Според билкопроизводителя Спас Шарков агримонията е търсена билка както всички наши билки. Традиционно камшикът се използва като отличен пролетен тоник. Използва се за гаргара при ларингит и болно гърло. Може да се прилага при деца и бременни, защото не притежава странични ефекти.

Камшикът има много добро противовъзпалително и стягащо действие. Народната ни  медицина препоръчва извлеците не само при стомашно-чревни заболявания, но и при проблеми със черния дроб и жлъчката. При локално прилагане камшика оказва добро кръвоспиращо и противовъзпалително действие.

Билкова баня със запарка от камшик се употребява с успех при ревматизъм, лумбаго, разширени вени. В тези случаи може да се прилага и под формата на мехлем.

Съвременната фармация се опира на опита на народната медицина, обяснявя пред БНР билкозаготвителят Нено Серкеджиев:

"Както много от българските билки съдържат вещества, които са слабо проучени от медицина и тепърва се изучават – фенолни кеселини, комарини има етерично масло в камшичения стрък. Той има специфичен аромат - свеж приятен аромат, заради наличието на етеричното масло в стръка и листата".

Точно тези полезни вещества се влагат в някой фитопродукти. Стрък от агримония влиза в състава на гелове за ревитализация и успокояване на кожата. Заради лечебните си свойства камшикът е част от състава и на някои български хранителни добавки и билкови екстракти, които подкрепят чернодробните обменни функции, включително и мастната обмяна на клетъчно ниво.

"Ползва се във фармацията за извличане на маслата, а също и влиза в състава на някои чайове –комбинирани. Изобщо е растение, което като му кажат името някой фитотерапевти изпадат в екстаз", обяснява Спас Шарков.

Камшикът съдържа също така витамини В, С, К, слузни вещества, силикати, дъбилни вещества.

За лечебни цели се събира надземната част от билката, но без вдървената част на стеблото. Събира се преди или по време на цъфтежа, но без да се събират прецъфтели стръкове, тъй като те нямат същите лечебни свойства. Най-подходящото време за събиране е юни-август, настоява билкозаготвителят Нено Серкеджиев.

От 4 кг свежи стръкове се получават 1 кг сухи. Важно е обаче, да не се забравя, че билките са най-лековити и носят най-добри приходи, когато се събират и съхраняват по правилата. Добре е растението да се оставя в покои минимум две години. Много е важно също така на берачите да се обясни да остават 1/3 от растението, за да може то да се възпроизведе.

Освен полезен и достъпен, камшикът не е скъпа билка. За лично ползване в билковите аптеки пакетчето е на цена от 1,50 до 2 лева. Два лева е цена и за килограм свеж стрък. И въпреки, че не се изнася в големи количества, се търси и продава в сраната като сушена билка, а това носи печелба на всички, които участват в процеса – от брането до предлагането й.