Преди да съществува съвременната медицина, много инфекциозни болести са се разпространявали мигновено, убивайки значителен брой хора за сравнително кратки периоди от време.

Дори днес все още е възможно да се заразите с агресивни болести и инфекции, които могат да ви убият в рамките на кратък период от време, ако не се лекуват. 

Менингококов менингит – Бактерията често се предава чрез слюнка и слуз и е фатална в около 50% от случаите, според Healthline. Симптомите са грипоподобни, придлужени със схванат врат и объркване. Менингитът е насочен към менингите (тъкан, покриваща гръбначния и главния мозък) и причинява подуване, което може да доведе до тежко увреждане на мозъка. Бебетата и малките деца са изключително податливи на заболяването.

Сепсис - Това състояние се отнася до инфекция, която се е разпространила през кръвния поток и в други части на тялото. По-конкретно, сепсисът се развива, когато имунната система освобождава химикали за борба с инфекцията, които в крайна сметка причиняват възпаление в цялото тяло. Тежкият сепсис причинява бърза органна недостатъчност и смърт. Често се случва в болници, където пациентите се възстановяват от процедура и са податливи на инфекции.

Инсулт – По време на инсулт кръвоснабдяването на мозъка е или прекъснато, или намалено, което води до липса на кислород, мозъчен оток и клетъчна смърт. Симптомите могат да включват изтръпване или парализа на едната страна на тялото, изкривена реч, замаяност и объркване. Леките инсулти няма вероятност да бъдат фатални, но могат да оставят жертвите завинаги инвалидизирани. 

Чума - Известна още като Черната смърт, чумата се причинява от бактерията Yersinia pestis. В средата на 1300 г. тяй унищожава приблизително половината от населението на Европа. Болестта заразява малки животни, като плъхове, и след това се предава на хората чрез бълхи или други насекоми. Симптомите включват висока температура, втрисане, повръщане и болки в тялото. Болестта също причинява подуване на лимфните възли (известни като бубони) и гангрена, което в крайна сметка води до септичен шок и смърт.

Холера - Това чревно заболяване има потенциала да убие в рамките на часове, ако не се лекува. Предава се чрез замърсена вода или храна. Заразените с холера често страдат от интензивна диария, повръщане и дехидратация, които могат да доведат до смърт.

Денга – Тази смъртоносна болест се предава чрез комари в тропическите региони на света. Симптомите включват обрив, треска, главоболие, кървене от носа и венците и болка в костите. Заболяването може бързо да стане фатално в случаите, когато човек развие хеморагична треска, увреждане на органи, тежко кървене и/или дехидратация.

Ебола - Хеморагичната треска Ебола причинява силно кървене във вътрешните органи и телесните отвори. Симптомите включват повръщане, диария, треска, умора и остро главоболие. Епидемии са възниквали в много африкански страни, включително Сиера Леоне, Гвинея и Либерия. Смъртността от Ебола може да варира от 50-90% и заразените могат да умрат в рамките на часове след появата на първите симптоми.

MRSA – Бактериите, устойчиви на метицилин Staphylococcus aureus (MRSA), причиняват инфекции в различни области на тялото. Фатално е, когато инфекциите доведат до сепсис или септичен шок. Тя може да причини кожни инфекции, включително циреи и рани, в допълнение към по-сериозни инфекции, включващи кръвния поток и белите дробове, пише vesti.bg. MRSA се разпространява чрез директен контакт с инфекцията и може да се предава между животни и хора. Често се развива на места, където хората са с отслабена имунна система, като болница или старчески дом.

Некротизиращ фасциит - Инфекция на дълбоките слоеве на кожата и подкожните тъкани, известна още като болест на месоядството. Най-честият причинител на заболяването е A Streptococcus, наричан плътоядната бактерия, който навлиза в тялото през отвори в кожата. Ако не се лекува незабавно, той действа бързо и агресивно, причинявайки смърт за кратък период от време. Лечението може да варира от антибиотици до операция или дори ампутация на засегнатите крайници.

Ентеровирус D68 – Този вирус може да се разпространи чрез слюнка, кашляне и кихане и води до леко респираторно заболяване. Симптомите включват висока температура, мускулни болки, кашлица и хрема. Може да бъде фатално в случаите, когато води до изключително затруднено дишане.