От Световната здравна организация обобщават - само в Европа близо 37 милиона души страдат от тревожност, а над 44 милиона се оплакват от депресия.

Когато идва първата паник атака, Йоана е само на 21 години. Вози се в метрото, когато усеща как през цялото ѝ тяло преминават странни вълни от притеснение. Следва тежест в гърдите, разтреперване, болки в гърдите. Мисли си, че получава инфаркт и ужасът прониква в нея. След 10 ужасни минути всичко преминава.

След тази случка Йоана влиза в порочния кръг на паническото разстройство. Паник атаките са ежедневие, а страхът за живота ѝ се настанява трайно в ежедневието ѝ. Над година обикаля по най-различни доктори, но получава само положителни отзиви за своето здравно състояние. Накрая и стига до диагнозата „тревожно разстройство“.

Като Йоана са още стотици, ако не хиляди хора в България.

Обикновено тези хора си мислят, че са единствени и вече не могат да се впишат в нормална среда, защото нещо не е както трябва с тяхното тяло. Е, не е така! Но какво е спасението и има ли такова? Накъде да тръгнем, ако изпаднем в подобна ситуация?

За тревогата в обществото

Пандемия, негативни новини, натоварено ежедневие, преумора… това са все фактори, които влияят затова 14,5% от хората в България в някакъв етап от живота си да са страдали от депресия или други психични разстройства. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

От Световната здравна организация пък обобщават, че само в Европа близо 37 милиона души страдат от тревожност, а над 44 милиона се оплакват от депресия, информира Днес.бг. Тази притеснителна цифра обаче расте с всяка изминала година, притесняват се психолози. Световната статистика показва и други притеснителни данни – всеки пети човек през живота си е преживявал депресивен епизод. Диагнозата обаче засяга два пъти по-често женския пол.

Защо изпадаме в депресия по празниците. Учени обясняват

Шокиращо изследване: Мръсният въздух причинява депресия и самоубийства?!