Ново проучване от Университета на Южен Уелс (Австралия) от д-р Майкъл Уеведж и неговия екип предупреждава, че използването на обикновени болкоуспокояващи като парацетамол и ибупрофен за лечение на болен гръб може да причини повече вреда, отколкото полза. Според учените има значителна несигурност относно безопасността и ефективността на използването на хапчета за облекчаване на болки в гърба.

Проучването установи, че болкоуспокояващите могат да причинят неприятни странични ефекти, включително главоболие, замаяност и гадене, като същевременно осигуряват минимално облекчение от първоначалния дискомфорт, пише Hull Life. В светлината на тези констатации австралийският изследователски екип препоръчва както пациентите, така и лекарите да бъдат внимателни, когато използват болкоуспокояващи.

Обширен анализ на почти шест десетилетия изследвания на хапчета с рецепта за болки в гърба разкри липса на убедителни доказателства за ефикасността и безопасността на често използвани аналгетици за кратки епизоди на болки в кръста. Въпреки широкото използване на аналгетици като парацетамол, ибупрофен и кодеин за лечение на остра неспецифична болка в кръста, данните в подкрепа на тяхната сравнителна ефикасност остават ограничени.

Екипът е прегледал 98 рандомизирани контролирани проучвания, публикувани между 1964 г. и 2021 г., избрани от 124 съответни проучвания, и стигна до заключението, че докато не станат налични по-добри проучвания, сравняващи аналгетиците, клиницистите и пациентите трябва да подхождат предпазливо при лечение на болки в гърба с тези лекарства.

Превод: GlasNews