"Регистрирани случаи на коклюш у нас са над 500 в страната (като са били 4 за същия период на миналата година), като над 90% са деца. Всички бременни до 36 гестационна седмица ще се имунизират безплатно", каза здравният министър Галя Кондева на брифинг.

"Всеки областен център ще има имунизационни кабинети, имаме готовност и за изнесени и мобилни. Безплатни ваксини има, ще започнат да ваксинират след празниците обаче", добави главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев каза въвежда ли се епидемична обстановка заради коклюш

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).
В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.
При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).