Високият процент на заразяване сред младите хора ще помогне да се победи епидемията от коронавирус в Обединеното кралство. Това съобщи членът на Консултативната група за спешни изследвания, професор Джон Едмъндс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

През последните месеци Обединеното кралство регистрира огромен брой случаи на деца, каза той. Това, което се случва, доведе до появата на високо ниво на имунитет в тях. Тази ситуация може да доведе до намаляване на заболеваемостта в страната като цяло. Така броят на случаите на коронавирус във Великобритания ще намалее заради естествения имунитет на младите хора, пише Daily Mail.

В интервю за BBC Radio 4 Едмъндс каза, че обобщените данни от различни научни модели показват, че инфекциите може да намалеят през следващите седмици.

Броят на случаите на COVID-19 във Великобритания достигна тримесечен връх миналата седмица. След това за три поредни дни бяха регистрирани повече от 50 хиляди положителни резултати от теста. В същото време почти една десета от всички ученици в гимназията са били заразени в началото на октомври.

Преди това Едмъндс твърдеше, че броят на случаите на коронавирусна инфекция в кралството трябва рязко да намалее още през ноември, дори и без въвеждане на ограничения. Те бяха предвидени от т.нар. план Б. Според плана може да се въведе задължително носене на маски на закрито, както и работа от вкъщи и въвеждането на паспорти за ваксинация. В същото време е възможен втори растеж през пролетта на 2022 г.

Превод: GlasNews.bg