България се очертава като черна овца в създаващия се европейски здравен съюз, защото прави впечатление с драстично ниското си ниво на ваксинация срещу Ковид-19.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен представи пред Европарламента годишния си Доклад за състоянието на Съюза и заяви: "Има тревожни разлики между страните членки в равнището на ваксинация".

Тя не назова поименно България, но официалната европейска статистика сочи, че нашата страна е ваксинирала само 20% от пълнолетното си население, докато средното равнище в ЕС е 70%. Другата видимо изоставаща държава е Румъния, но със своите 34% ваксинирани се представя значително по-добре от България.

"Предлагам да се учреди нова мисия за подготвеност в сферата на здравеопазването и тя да бъде финансирана от "Екип Европа" с 50 млрд. евро до 2027 г. Така нито един вирус няма да се превръща в пандмия", каза Фон дер Лайен, която настоя за европейски здравен съюз с хармонизирана политика, каквато има в други области.

Председателката на ЕК се похвали, че в ЕС са поставени 700 млн. дози ваксини (при население от 456 млн. души), а още 700 млн. дози са предоставени на 130 други държави, което превръща Европа в най-щедрия донор на ваксини в света.

Европейски ваксинационни сертификати пък са получили 400 млн. души.