Еднодневните автобуси до морето в Гърция са тръгнали и това е големият стимул за хората в Благоевград да се имунизират срещу коронавирус вместо постоянно да правят тестове. “В Благоевград не се налага да се бракуват ваксини, имаме достатъчно желаещи”, каза шефът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов. По думите му в последния месец се наблюдава засилен интерес към имунизациите.

В Пловдив също няма да се наложи да се изхвърлят ваксини, заяви зам.-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров. В града и областта няма от ваксините, чийто срок на годност изтича в края на юли, срокът за безопасно използване на първите налични ваксини изтича в края на септември.

В Бургас също няма дози за бракуване, съобщи шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров.

На този фон директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, че срокът на около 20 хиляди ваксини изтича в края на юли и има специална процедура, по която ще бъдат унищожени. “В голяма част от държавите има изхвърляне на дози. При нас валиден фактор е и заниженият интерес”, обясни той. По думите му в България има 5 млн. доставени ваксини, а около 1 милион и 900 са приложените, предава "Труд".

Кирилов каза още, че 172 хиляди и 500 дози AstraZeneca ще дарим на Кралство Бутан. Водят се разговори и със Северна Македония, Косово и Босна и Херцеговина.

А утре се очаква в Министерство на здравеопазването да се представи цялостен анализ за броя преболедували от COVID-19 у нас от началото на пандемията досега. Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров близо 60% от от хората над 60 години у нас вече имат поставена поне една доза ваксина.