Броени дни ни делят от най-вълшебното време на годината - Коледните и новогодишни празници. Навсякъде около нас вече витае празничен дух, а все повече сгради и улици блестят в най-различни светлини и украси.

В цялата тази еуфория човек забравя за студа, за настинката и грипа и мисли само за семейството, приятелите си, подаръци и хубави емоции.

Професор: Изкуствените елхи буквално скопяват мъжете

Оказва се обаче, че наред с всички тези приказни неща, ни дебне и една голяма заплаха, която идва от символа на тези празници - коледната елха.Малцина са чували за синдрома на коледната елха, но той може дори да бъде животозастрашаващ. Това мнение изказва алерго-имунологът Кара Уада от щатския университет в Охайо.

Причината е, че според нея има над 50 различни вида плесени по дърветата. Някои от тях са алергени. Те могат да провокират реакция под формата на кашлица, хрипове, хрема, дерматит и проблеми с дишането.

Дървото може да отдели и раздразняващ сок, който причинява сериозен обрив. Като основен алерген Уада характеризира прашецът от коледната елха.

На какво се смеят в болниците (СНИМКИ)

Синдромът на коледното дърво е комплекс от алергични реакции, причинени от сок, плесен и прашец от новогодишните иглолистни дървета. Характерните симптоми се наблюдават след поставянето на "жива" коледна елха в дома.

Според лекарите алергиите могат да доведат до усложнения при развитието на пневмония. Експертите казват, че това се дължи на разпространението на гъбични спори. То поразява около 70% от елхите./Zdrave.to.