Урологът д-р Анатоли Аликовски е от Смолян. Той е дългогодишен изследовател на българската билка мурсалски чай, като в книгите, които е издал на тази тема, разказва за лечебните свойства на растението и  описва стотиците случаи на излекувани от него хора.  

На какво се дължат лечебните свойства на мурсалския чай? Какви заболявания се повлияват успешно от тази билка? Защо държавата отказва да се ангажира с производството, култивирането, а защо не и износа на това доказало лечебните си свойства растение? Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Аликовски.

- Д-р Аликовски, кога и как стигнахте до извода, че мурсалският чай е билка с много силно лечебно действие? 

- Още като студент по медицина, през 1981-82 г., се ангажирах да направя пълни изследвания на тази билка. Бях млад, беше ми любопитно и интересно да се заема с подобни изследвания, освен това тогава те се случваха по-лесно. За разлика от днешно време, когато са нужни много средства за тази цел. И открих над 22 елемента в нея, които действат лечебно върху органите в човешкото тяло. 

6 симптома на рак на очите

Впоследствие се свързах с български професор, който ми помогна да направим изследвания на мурсалския чай и в град Лунц, Швеция. Направиха се изследвания и в Япония, продължихме да изследваме и в България. В крайна сметка, издадох две книги, сега подготвям трета, в които показвам с примери какво въздействие оказва тази билка на почти всички органи и системи в човешкия организъм. 

- Може ли по-конкретно да посочите какви точно свойства на мурсалския чай го правят толкова лечебен? 

- Той съдържа магнезий, желязо, цинк и много други елементи, аз съм ги описал. Те действат при много заболявания, на първо място, това е уратната литиаза. Понеже мурсалският чай има алкални свойства, предизвиква промяна на киселинността в организма. А уратните камъни се образуват в кисела среда. С помощта на този чай техният състав се променя и преминава към алкална среда. Този вид камъни съм ги проучил в отделението, в кабинета си. 

На второ място, мурсалският чай е много ефикасен при завишени стойности на простатния маркер 

Да, той невинаги води до рак, но предизвиква други заболявания на този орган. 

Продължавам с всички белодробни заболявания, при които билката действа много добре. Отразява се лечебно и на храносмилателната система, както и на нервната система, тъй като действа успокояващо. И не на последно място, помага при стерилитет, аз съм помогнал на доста бездетни двойки, които вече си имат по едно-две деца.  

С какви продукти да запълни липсата на йод?

- В някои публикации заявяват, че може да лекува и рак?

- Както споменах, много ефективно се повлияват белодробните заболявания, в т.ч. и тежките. Аз съм описал случаите, при които болните са се подобрили или излекували. Относно рака, да, мога да твърдя, че помага и при ракови заболявания, защото мурсалският чай притежава такива фактори, които действат срещу раковата клетка. Влизат в нея, разстройват нейния метаболизъм и по този начин я унищожават.

Билката е полезна и за повишаване на потенцията. Някои изследователи смятат, че може да се нарече билката на дълголетието.

- На кои места расте и се добива билката?

- Най-добре е билката да се набере от природата, от мястото, където расте, над 1000 метра надморска височина. В тази връзка искам да кажа, че има една планина - Мурсалица, оттам идва наименованието на мурсалския чай. Тази планина се намира между Широка лъка, Мугла, Смолян, част от Девин - най-големите находища са там. А също и около Триград. Ще отбележа и това, че хората я ползват открай време, но след като излезе моята първа книжка, много хора си намериха работа като започнаха да я отглеждат. В Триград например, има семейства, които отглеждат мурсалски чай на ниви от по 16-20 декара. Оттам я изкупуват директно за Русия, за Германия, за Англия. Дори един от тези производители получи два сертификата от Англия. Постоянно има хора, които я събират в планината, но през юни-юли е забранено, тъй като много от тях нямат възпитанието, да го кажа, на събиране на лечебни билки. Не се съобразяват и вместо да я режат с ножица, те буквално я скубят. 

Най-добрите продукти за подобряване на кръвообращението

- Споменахте, че я изкупуват от Русия, Германия, Англия. Разкажете повече за това, както и дали фармацевтични фирми се интересуват от тази уникална българска лечебна билка, в т.ч. и от България?

- Аз съм опитвал неведнъж, но, както ви споменах, всяка от компаниите казва - първо си осигурете средства. В т.ч. и в България. Така ми казаха и от Русия, когато миналата година направихме едно събиране и пак ми поискаха пари. Тогава се усъмних в намеренията им. Не се получи с тази руска фирма, те не бяха коректни. Аз в началото се съгласих на среща, когато обещаха, че ще опитаме да произведем някакво лекарство, защото се оказа, че в Русия се ползва много, особено за лечение на алкохолизъм. 

Професорът, който дойде тогава, призна, че масово я използват именно при алкохолизъм, явно са установили, че неутрализира до известна степен негативните ефекти от алкохола върху човешкия организъм. В тази връзка, и от Япония дойдоха специалисти. Дори разгледаха отделните ареали, т.е., точно къде расте билката. Направиха изследвания и действително стигнаха до извода, че трябва да продължат да изследват това уникално растение специално за производството на лекарство срещу рак на простатата

Доколкото разбрах, са напреднали много в това отношение. В Англия пък се работи по отношение на друго тежко заболяване - Алцхаймер. 

- Д-р Аликовски, как се приготвя истинският лечебен мурсалски чай?

- Вземат се 3-4 стръка от билката с коренищата, но не чак от корена, а от надземната част. Нарязва се и се слага в 300-400 мл вода да кипне, след което се сваля от огъня, похлупва се с похлупак за 15-20 минути и вече може да се използва. На втората сутрин можете да използвате същата отвара, тъй като се запазват голяма част от свойствата. Тук ще добавя още нещо важно - по отношение на раковите заболявания съм изследвал дали в билката има радиоактивни вещества. Оказа се, разбира се, че няма такива. 

- Изследвате ли и други лечебни билки, които растат само при нас, в България?

- Да, сега работя по една такава билка, нарича се силивряк. Тази билка я благославят в Япония, а там я няма. Те взеха материал от тук, а билката съдържа много редки вещества, благодарение на които ракът се лекува на 100%. Нарича се още Орфеевото цвете. Тя обаче е забранена със закон, защото е в много малки количества, а хората злоупотребяват - скубят я с корените, вместо да си откъснат листче например. Аз обаче си я отглеждам на терасата от семената. Събирам семенца и ги засаждам. Сега започва да цъфти. И пак направих опит с фармацевтична компания от Пловдив. Дойде един представител оттам, огледа насажденията ми и каза, че ще е трудно, защото трябва да се събере голямо количество. Но няма как, за да не се унищожи реколтата там, където расте. Този човек каза, че имало лекарство със съдържание на силивряк. Като го попитах какво количество съдържа, той не можа да отговори, може би въобще не съдържа, но било написано наименованието. Вероятно става дума за заблуда.  

- Разкажете повече за това растение, пак ли отвара се приготвя?

- Това растение е много силно и се пие само два пъти в годината от болни от рак хора. Приготвя се отвара. Оказва се, че унищожава раковите клетки, но аз искам да направя повече изследвания, въпреки че, както вече няколко пъти казвам, е доста трудно - заради пари. За съжаление, в нашата страна няма как да се случат лесно нещата, ако въобще се случат. Не е като в Америка, като в Англия, където такива инициативи се спонсорират от държавата. И това растение си има история. 

Още в началото на миналото столетие, някъде към 1936 г., унгарски ботаник го открива в България и се хваща за главата буквално. След като прави изследвания там, в Унгария, той установява, че силиврякът има много лечебни свойства. А в България въобще не се е знаело за него. 

Яна БОЯДЖИЕВА