Вирусът не си е отишъл. Епидемията вече е почти овладяна, но трябва да продължаваме да спазваме дисциплина. Както се вижда, заболяванията в момента са по отделни огнища. Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

,,Клъстери определено ще има, докато голяма част от населението не се дисциплинира. Ако не спазваме трите "Д"-та – дистанция, дезинфекция и дисциплина, новият взрив от COVID-19 е готов'', предупреди той.

Защо трябва да има рестриктивни мерки? Защо българите трябва да разбираме лошите неща по лошия начин? Защо трябва да има КПП-та, защо полицията трябва да ни следи? Нека си го наложим ние, каза още д-р Брънзалов.

,,Всеки пациент трябва да бъде тестван преди да бъде приет в болницата, но трябва алгоритъм за това кой ще заплати изследването. Защото е важно да съхраним медицинския персонал, за да не стане както в Италия. Когато разболеем лекарите, тогава нещата стават много проблемни. Доказахме, че разполагаме с прекрасни лекари и медицински сестри. Нека да ги съхраним'', категоричен е д-р Брънзалов.