В Европа и у нас все повече се увеличават семейните двойки, страдащи от безплодие, като т.нар. мъжки фактор е нараснал от 30 на 40%, показва статистиката. Според специалистите причините за това са много, но основна е начинът на живот, новите химикали в производствата и стресът. С акушер-гинеколога д-р Георги Вакрилов, началник на сектор “Асистирана репродукция” в Клиника “Репродуктивно здраве” в “Майчин дом” разговаряме за най-честите причини за стерилитет при мъжа и лекуват ли се те. 

Д-р Георги Вакрилов е един от най-известните и утвърдили се ембриолози в България със стаж над 30 години в тази област. Специалист е в областта на асистираната репродукция и ембриологията, един от пионерите по прилагането на инвитро процедурата в България. В биографията му са първата двойка близнаци от инвитро, първо бебе, родено от замразен ембрион и бебе от седемгодишен замразен ембрион. 

- Обикновено причината едно семейство да няма деца, се търси в жената. Мъжът по-пощаден ли е от природата в това отношение, д-р Вакрилов?

- Разбира се, че не е по-пощаден. Но това да се търси вината у жената е нещо много типично за българския манталитет и винаги се задава този въпрос. Но да изясним какво е стерилитет. Според Световата здравна организация стерилитет при една двойка има, когато една година при нормални непротективни полови сношения не се получава бебе. В повечето случаи хората смятат, че жената е виновна. Това е някакъв фатализъм, останал от миналото. Но в случая какво се оказва. 

Когато учехме преди доста години медицина, професорите ни казваха: “40% причината е в жената, 30% - в мъжа, останалото е неизяснен фактор”. Какво се оказва обаче. Наистина горе-долу са изравнени нещата. 30% от причините са в жената, други 30% са само в мъжа, останалите 30% са и в двамата и 10% неизяснено - никога не знаем всичко. 

Какво означават тези цифри? 30+30=60. Значи в 60% от случаите има някакъв проблем при мъжа. И всеки мой колега, който се е занимавал дълго време със стерилитета, е правил грешката - идва при него едно семейство, има типичен проблем при жената, започва да изследва и да я лекува и не се сеща въобще да попита за мъжа. И в даден момент след доста време, когато пак не стават нещата, прави една спермограма и се оказва, че няма сперматозоиди. Затова си имаме вече принцип - в момента, в който дойде едно семейство, което от година-две се опитва да направи бебе, а нещата не се получават, започваме да изследваме едновременно и двамата. 

- Кои са най-честите причини за стерилитет при мъжа?

- Причините за стерилитета при мъжа са изключително много и те могат да се разделят на няколко групи. Мъжът трябва да произвежда добри сперматозоиди, те да бъдат в достатъчно количество и да могат да бъдат транспортирани от тестисите през семенните каналчета, през пениса на мястото, където да се извърши оплождането. Навсякъде в тези места би могло да има някаква пречка. Принципно като най-известните и много често коментирани причини са разширените вени около тестиса - т.нар. варикоцеле. 

Човешкият организъм е устроен така, че тестисите да са извън корема, като смисълът е те да бъдат с 2-2,5 градуса по-ниска температурата от тази в коремната кухина, за да могат да бъдат читави сперматозоидите. Затова, ако е топло времето, тестисите слизат надолу, ако е студено, се вдигат нагоре. Разширените вени водят до задържане на кръв и съответно до увеличаване на температурата около тестисите, а спермата не харесва топлината. Любопитен факт е, че тесните панталони и бельо също могат да влошат репродуктивните способности на мъжа. Тестисите са притиснати нагоре и освен че температурата е по-висока, но и кръвотокът в тях се нарушава още повече. Честите сауни също водят до такива нарушения. 

Д-р Георги Вакрилов

Друга причина са инфекциите, при които бактериите могат да доведат до лоша морфологаия, до лоша подвижност на сперматозоидите. Тези инфекции могат да доведат и до запушване на каналчетата, през които минават сперматозоидите, като най-често даваният пример за това е заушката в детската възраст. Тук искам да уточня, за да успокоя родителите, че не всяко момченце, преболедувало заушка, има такива усложнения. Но майката трябва да знае, ако детето й е имало възпаление на тестисите. 

Друга много известна причина за честа аномалия на репродуктивните органи при мъжете са задържаните тестиси - или крипторхизма. Когато детето е в ембрионалното си развитие, тестисите са в корема и малко преди раждането или малко след него тези тестиси слизат долу в торбичката, където им е мястото. Понякога обаче двата тестиса са задържани, което е лошо, защото, ако не се оперират и не се свалят преди пубертета, стават доста необратими нещата. 

Има мъже, които пък не могат да отделят сперматозоиди навън, отделят ги в обратна посока и те отиват в пикочния мехур. Това се нарича ретроградна регулация. Причините за това могат да бъдат най-различни - да кажем хирургични интервенции по простатата, по пикочния мехур, много често се получава и при диабет. Както при жените, така и при мъжете има доста хормонални проблеми Когато няма достатъчно количество тестостерон, спермогенезата е нарушена и съответно сперматозоидите са много по-малко и с по-лоши качества. 

Има и много генетични фактори, като например синдромът на Клайнфелтър, когато в мъжките клетки има не една Х и една Y хромозома, а две Х и една Y. При такъв случай той изглежда нормален мъж, обаче с малки тестиси, малък пенис и сперматозоиди няма. Има най-различни синдроми и симптоми, някои от тях се лекуват, други - не, просто трябва да знаем какво да предложим на тези хора, за да не си губят времето.

- Изброихте страшно много причини, които могат да доведат до стерилитет при мъжа, казвате, че някои от тях се лекуват, някои не. Какъв процент от тях се лекуват?

- Какъв процент от тях се лекуват не мога да кажа, но мога да кажа, че все повече и повече състояния стават лечими по двата начина - едното е да излекуваш самия мъж, другият начин на лечение вече въпреки лошите показатели, които не биха дали възможност да стане бебе по нормален начин, е с методите на асистираната репродукция. В много случаи се използва ICSI (Intracytoplasmic sperm injection). При този метод се взима един сперматозоид и се набожда със специална пипетка вътре в яйцеклетката. Това нещо доста увеличи шансовете при абсолютно невъзможни в миналото състояния при мъжа, които бяха за донорски програми. Единични сперматозоиди магат да бъдат взети от урината или с пункция от тестисите, или от епидидима. 

- И все пак статистиката показва, че процентът на мъжете, които са причина семейството да няма деца, се увеличава. На какво според вас се дължи това?

- Лично мое впечатление е, че това може да бъде обяснено с факта, че все повече и повече мъжете осъзнават, че и те трябва да се преглеждат и да се лекуват 

Преди беше малко по-сложно, по-трудно можеше да накараш мъжът да дойде и да си направи изследване. Сега става малко по-лесно и то може би благодарение на повечето информация, която вече са получили хората относно мъжкия фактор за стерилитет. Но според мен определено има и доста вредности в съвременния свят, които довеждат до увеличение на мъжкия стерилитет. 

Простите примери с тютюнопушенето, с марихуаната, със стреса, със забързания живот - това всички си го знаем. Друг проблем са късните бракове. Много млади хора предпочитат да завършат кариерното си развитие и след това да започнат да се размножават. Не само при жените, но и при мъжете го има това нещо, че с напредване на възрастта показателите се намаляват. Въпреки че при мъжа не е толкова драстично и бързо както при жената, но го има. Ами всичките тези вредности, с които сме заобиколени. 

Например, ето това чудо GSM-ът. Преди бяха едни малки телефончета, които се използваха само за разговори. Това сега не е телефон, а е компютър. Той непрекъснато е свързан с мрежата, непрекъснато приема и предава и седи в джоба, доста близко до съответните места. Лаптопите също. Има доста мъже, на които компютърът им седи на подбедрицата - ами той се загрява и ето пак идеята с температурата. 

Друго - токсините, хербициди, пестициди, всичко това, което го има все повече и повече в храната, която ядем. Едно примерче, което винаги даваме - нормално пластмасата, която се произвежда, е бяла, непрозрачна, но има едни пластификатори, които я правят прозрачна. Тези пластификатори са изключително вредни и ги има във всички прозрачни пластмасови шишета. Затова напоследък, ако сте забелязали, биберончетата са стъклени. Явно има нещо, което ядем и дишаме, и което не е както трябва.

- Възможно ли е една бактериална инфекция да няма признаци?

- Възможно е. Както всяка една инфекция може да няма признаци. Освен това тази инфекция може да е била отдавна и той да е забравил, а тя да си е направила пакостите. Големи поразии прави например хроничният простатит. Никаква инфекция не излиза от посявки, които правим на семенната течност, обаче е пълно с левкоцити. Има сперматозоиди, добре подвижни, но не оплождат нищо. Много пъти сме го имали това нещо. А хроничният простатит се лекува трудно, бавно и продължително. 

Как се диагностицира безплодието при силния пол?В  60% от случаите невъзможността семейството да се сдобие с дете се дължи на проблеми при съпруга

“Това е малко по-трудно от женското, защото в повечето случаи мъжете нямат никакви оплаквания. Рядко в някои от състоянията, да кажем варикоцелето, има една тежестна болка в тестисите. При възпаленията си има съответно някави симптоми, болки в областта на тестисите. Но тези възпаления може да са били преди доста време, както в случая със заушката и мъжът да ги е забравил. Затова първото нещо, което се прави, когато дойде млада двойка, преди да почнем да изследваме жената, е да направим една спермограма на мъжа. 

Спермограмата се прави много лесно и има простички изисквания - да има между 3 и 5 дни полово въздържание, да не е консумирал мъжът алкохол, наркотици и такива неща в близките една-две седмици, да не е бил болен, да не взима антибиотици, за да има някаква повтаряемост в това изследване. Типично за спермограмата е, че има много често вариации в показателите, не като една кръвна картина, която, като се вземе днес или утре, ще бъде горе-долу еднаква. Затова никога една спермограма, ако има някакви проблеми в нея, не се взема за даденост, а се повтаря. 

И, ако нещата се окажат, че са повтаряеми, тогава вече трябва да се помисли какво да се прави. Има различни видове спермограми, различни неща се изследват в тях. Някои са рутинните за концентрация, обем, подвижност. Другите - в по-разширения вариант на спермограмата се изследва и морфологията на сперматозоидите - как са им главичките, шийките, опашките, изследва се преживяемост на сперматозоидите и много, много други неща. И, разбира се, ако се окаже, че има проблеми в спермограмата, най-хубавото нещо е да се направи консултация с уролог андролог. Специално варикоцелето е добре да се диагностицира в сравнително ранна възраст и да се оправи, преди да са станали необратими промените”, обясни специалистът. 

Румяна СТЕФАНОВА