След ужасяващите новини от вчера, че все повече деца се разболяват от коклюш в България, а две бебета починаха, имунологът Андрей Чорбанов късно снощи реагира емоционално в социалните мрежи. Той нарече избора на някои родители да не ваксинират децата си "малоумщина", а самите родители - "малоумни". Според него в случая огромната отговорност лежи на раменете на родителите, финтирали здравната система.

Смъртни случаи заради коклюш в България

Предлагаме ви цялото становище на проф. Чорбанов без редакторска намеса:

"Днес (вчера - Б.р.) се разбра от новините, че две деца са починали, след като са се заразили с коклюш. Това е повече от ужасяващо в 21 век, защото ваксината DTP (Diphtheria-Tetanus-Pertussis) е от най-класическите, най-тестваните и най-ефективните бактериални ваксини в света изобщо.

Починалите бебета са малки и е нямало как да проведат ваксинационния цикъл и да бъдат защитени. Но за да могат те да бъдат заразени, то това значи, че около тях е имало други неваксинирани хора, които са пренесли инфекцията и са ги заразили. Аз лично познавам малоумни родители (израза не е случаен), които или отказват да ваксинират децата си с класическите реални изпитани ваксини, или мизерно корумпират лекари, които фиктивно ги ваксинират на хартия. Когато това не се прави с тези ваксини, това е повече от малоумно.

Вече в няколко развити страни има локални епидемии с доста починали деца поради малоумщината на родителите им. За съжаление децата са потърпевши. Чувал съм какви ли не небивалици - че вътре има отрови, че има живак и какво ли не още. Истината е, че ваксините са най-високото достояние на медицината в съвременния свят. Говорим за истинските проверени през годините ваксини, не нещото за Ковид.

Потвърдиха коклюш при 20-годишен мъж от Димитровград

Често ме питаха по време на Ковид пандемията защо точно аз говоря и обяснявам за ваксините. Истината е проста и ясна. От 1992 г насам та досега аз се занимавам с ваксини. През първите 6 години работих в НЦЗПБ - родния производител на ваксини и бях производител на милиони дози от именно тази DTP ваксина, която беше родно производство и беше свела случаите на коклюш до нула на година. Носих цялата отговорност с подписа си за милиони ваксинирани деца. В биореакторите на снимката се култивираха бактериите за производство на бактериалните токсоиди за ваксината.

Във вторник на извънредно заседание на Здравна комисия към НС ще изслушваме отговорните лица, но в случая огромната отговорност лежи на раменете на родителите, финтирали здравната система.