Хората, които редовно пият зелен чай, имат по-малък риск от сърдечни заболявания и като цяло живеят по-дълго. Това са резултатите от дългосрочно мащабно проучване, проведено в Китай, пише РИА Новости с позоваване на European Journal of Preventive Cardiology.

Проучването е проведено в рамките на проекта China-PAR, който се изпълнява от 1998 г. Анализът включва 100 902 участници в проекта, които първоначално не са имали сърдечно заболяване, инсулт или рак. Те са разделени на две групи: хора, които редовно пият чай (поне три пъти седмично) и такива, които рядко консумират чай (по-малко от три пъти седмично).

Средното време за проследяване на участниците е 7,3 години. През този период редовно пиещите чай, в сравнение с тези, които пият рядко, са имали 20% по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, 22% по-нисък риск от фатални сърдечни заболявания и инсулт и 15% по-нисък риск от смърт поради всякакви причини.

Възрастов анализ на развитието на заболяванията показва, че пиещите чай над 50-годишна възраст развиват коронарна болест на сърцето и инсулт с 1,41 години по-късно от хората, които рядко пият чай, и живеят средно с 1,26 години по-дълго.

Редовно пиещите чай, които са поддържали този навик в продължение на много години, са имали 39% по-нисък риск от сърдечни заболявания и инсулт, 56% по-нисък риск от фатални сърдечни заболявания и инсулт и 29% по-нисък риск от смърт поради всякакви причини в сравнение с нередовните пиещи чай.

Поради националните особености по-голямата част от участниците (49%) пият зелен чай, а само 8% са пиещи черен чай. Интересното е, че когато се анализира отделно по видове чай, се установява, че само зеленият чай има благоприятен ефект върху здравето. Тези, които пият черен чай, не показват подобрение.

Проучванията показват, че полезните ефекти на чая са свързани с такива биологично активни компоненти като полифенолите, които намаляват кръвното налягане и нивото на липидите и липопротеините в кръвта - важни фактори за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Снимка: pexels.com