6-месечният Йоан е един от пациентите на детското отделение в Пазарджик. Заболяването на детето е започнало с лека кашлица. 7 дни по-късно е получило задух и и е прието в болница.
 
„Преди 12 дни лежахме в Интензивното и пак се разболя понеже имам две по-големи деца и ходят на училище. Вирусите се разнасят и не можем да ги спрем по никакъв начин“, разказа майка му Борислава Минчева пред GlasNews.bg.

Детските отделения в Многопрофилната болница за активно лечение - Пазарджик са с изчерпан капацитет. Едно дете е с ковид, а останалите със симптоми на грип. Лекарите са изключително натоварени и се налага да връщат пациенти.
 
При капацитет от 22 легла, в  двете отделения са настанени 32 деца. Сред тях има такива с дихателна недостатъчност.
 
“По случайност се озовахме тук. Бяхме на преглед пулмолог и той ни изпрати на снимка на белите дробове и се оказа, че детенцето ми, което е на 4 месеца, има пневмония“, казва майката на Антон.
 
Лекарите са изключително натоварени и се налага да връщат пациенти.
 
„Като ни приеха казаха, че има ограничени места за децата. Не мога да си представя, ако продължават да идват деца, а няма места.“, добавя Борислава – майката на Йоан.
 
„Децата, които са в по-леко състояние, ги насочваме към другите здравни заведения, защото няма къде да ги настаняваме. Обикновено изписваме 5, а приемаме 7-8 деца“, споделя д-р Елена Василева - началник на Първо детско отделение в МБАЛ-Пазарджик.
 
„Тежките случаи се приемат и когато е необходимо, се поставят на килсородна терапия“, добавя д-р Мария Митева - дежурен лекар във Второ детско отделение на болницата.
 
Ръководството на лечебното заведение е поискало от здравната каса и здравната инспекция да бъде обявена грипна епидемия за региона, за да има възможност да увеличат броя на леглата за деца.
 
„Капацитетът ни е запълнен и по възможност да се насочат към другите лечебни заведения, които все още имат свободни места.“, казва д-р Красимир Темнилов - директор на МБАЛ-Пазарджик.
 
Тази седмица в двете детски отделения на пазарджишката болница от грип са заболели 4 медицински сестри и един лекар.
 
Дали ще бъде обявена грипна епидемия в Пазарджик, ще реши здравната инспекция в града.