Краткосрочното вегетарианство, което се спазва на пост, е полезно за здравето, каза диетологът, изпълнителен директор на ANO Research Center Светлана Павличенко. Тя оцени ползите от отказа от храна от животински произход в интервю за руска медия.
Светлана отбеляза, че учените са доказали, че консумацията на големи количества животински протеин е свързана с висока смъртност от сърдечни заболявания. В препоръките за сърдечно-съдова профилактика на Руското дружество по кардиология се препоръчва животинските продукти да се заменят с растителни.
Ако първоначално човек няма дефицит на витамин В12, желязо или цинк в организма, тогава краткосрочната вегетарианска диета няма да доведе до проблеми. Ако има дефицит, тогава е необходима консултация с лекар и прием на подходящи хранителни добавки.
Д-р Емилова: 99 процента от болестите се преборват с гладуване!
Павличенко обясни, че отказвайки месо, риба или яйца за няколко седмици, необходимото количество протеини и мазнини може да се получи от растителни храни: бобови растения, соя (тя е особено богата на протеини), семена от чиа, ядки.
Допълнителен плюс от замяната на животински продукти с растителни е увеличаването на количеството диетични фибри в храненето, което ще има благоприятен ефект върху функцията на храносмилателната система и ще намали риска от развитие на метаболитни нарушения, включително диабет, обобщи диетологът.
Превод: GlasNews.bg
Прочетете още
- 12:19 Ето кой е убиецът на Магдалена от Хасково – Иван е направил пълни самопризнания
- 11:47 Загиналите служители на БЧК в Монтана оказвали помощ при наводненията в региона
- 11:28 Край на летенето: САЩ отказаха да посредничат в преговорите между Киев и Москва
- 10:31 Мъж заплаши с пистолет друг в София ВИДЕО