Краткосрочното вегетарианство, което се спазва на пост, е полезно за здравето, каза диетологът, изпълнителен директор на ANO Research Center Светлана Павличенко. Тя оцени ползите от отказа от храна от животински произход в интервю за руска медия.

Светлана отбеляза, че учените са доказали, че консумацията на големи количества животински протеин е свързана с висока смъртност от сърдечни заболявания. В препоръките за сърдечно-съдова профилактика на Руското дружество по кардиология се препоръчва животинските продукти да се заменят с растителни.

Ако първоначално човек няма дефицит на витамин В12, желязо или цинк в организма, тогава краткосрочната вегетарианска диета няма да доведе до проблеми. Ако има дефицит, тогава е необходима консултация с лекар и прием на подходящи хранителни добавки.

Д-р Емилова: 99 процента от болестите се преборват с гладуване!

Павличенко обясни, че отказвайки месо, риба или яйца за няколко седмици, необходимото количество протеини и мазнини може да се получи от растителни храни: бобови растения, соя (тя е особено богата на протеини), семена от чиа, ядки.

Допълнителен плюс от замяната на животински продукти с растителни е увеличаването на количеството диетични фибри в храненето, което ще има благоприятен ефект върху функцията на храносмилателната система и ще намали риска от развитие на метаболитни нарушения, включително диабет, обобщи диетологът.

Превод: GlasNews.bg