Министър Христо Хинков е предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Това е заявил неговият заместник Илко Гетов на среща с Ани Стоянова, майка на починалата Даная Кулева, и Кремена Кунева - един от учредителите на фондация "Даная", съобщават от ведомството.

Майката на Даная: Дълбок цинизъм, неверни твърдения и нелепи обяснения

До дни предстои да бъде представени констатациите от доклада от повторната проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" за смъртта на 15-годишната Даная, посочват от здравното министерство. Вчера началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" Николай Габровски заяви, че при последно завършила проверка не са установени нарушения от административна гледна точка.

В края на миналата седмица Ани Стоянова призова премиера Николай Денков да отстрани временно Валентин Димитров. Вече трети ден тя и други родители протестират срещу шефа на болницата, като днес те се събраха пред сградата на здравното министерство.

Искат от премиера да отстрани шефа на "Пирогов" заради случая "Даная"

Междувременно Министерството на здравеопазването е разпоредило нова проверка още вчера, се казва в съобщението. Тя следва да бъде осъществена незабавно от комисия, в състава на която да бъдат включени по двама представители от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Изпълнителна агенция по лекарствата и служители от Звено "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването. Миналата седмица Стоянова съобщи, че здравният министър е потвърдил пред нея на 17 януари, че ще бъде издадена заповед за нова проверка по случая с краен срок за резултати до 28 февруари 2024 г.

Сега от ведомството уточняват, че при необходимост е предвидена и възможност за привличане на допълнителни експерти. Като Илко Гетов е поел ангажимент на утрешното заседание на Министерския съвет да запознае правителството с всички тези факти, обстоятелства и развитие на казуса.

Нов протест пред "Пирогов", искат отстраняването на директора