Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов оповести окуражителни данни в битката с коронавируса.

На днешното правителствено заседание той обяви, че се наблюдава намаление на натиска в лечебните заведения и обърна внимание на големия брой излекувани пациенти – само за една седмица - 16 028 души.

Втори пореден ден – лъч надежда! Над 3000 оздравели от коронавируса

"Това е един от рекордите, които постигаме като брой излекувани пациенти, което означава, че колегите в лечебните заведения се справят все по-успешно", настоя той.

Ангелов посочи още, че изпълнението на плана за ваксинация върви по график и се изготвят списъците за имунизации на групите, работещи на първа линия с COVID-19.

Здравният министърът отново посочи, че се очаква първите доставки на ваксината да са след Нова година.

На свой ред премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството отпуска 22 280 000 лв. на БУЛ БИО за инвестиционните проекти, които разработва дружеството.

Проектите включват изграждане на нова, допълнителна производствена линия за БЦЖ ваксина, реновация на лаборатория за производство на кръвни продукти, както и възстановяване на производствoто на антитоксични серуми от конска плазма.

"Средствата ще отидат по тези направления в БУЛ БИО, за да знаят българите, че сме инвестирали в създаването на ваксини. България произвежда не само ваксини, но и антитоксични серуми и всичко останало за огромен брой държави по света", отбеляза министър-председателят.

По-късно той се отправи към предприятието на БулБИО, като заедно с него са шефът на националния щаб Венцислав Мутафчийски, здравният министър Костадин Ангелов, както и шефът на "Пирогов" Асен Балтов.

"Благодарение на вас български ваксини се купуват по цял свят. Продължавайте така, защото разнасяте славата на България", похвали Борисов работещите в дружеството. Вижте!