С лятото идват и голяма част от любимите ни плодове, които сме чакали цяла година. Сред тях са невероятно вкусните череши, които са не само невероятен десерт, заради своята сладост, но и са изключително полезни.

Една чаша череши съдържа около 90 калории, достатъчното количество фибри, необходими на организма, протеини и витамини А и С. Кръвта повишава антиоксидантната си активност в цялото тяло за 12 часа. А това е особено важно през лятото, когато сме изложени на силно слънце. Ето още няколко причини, поради които да похапвате череши по-често.

Черешите подобряват съня

Диетолозите откриват, че освен антиоксидантните си свойства, черешите могат да предложат и ползи за съня. Те са естествен източник на мелатонин – хормонът, който регулира денонощния цикъл на организма. Хапването на малко череши може да подобри значително съня ви. Освен това, този плод наистина има успокояващ ефект върху тялото, именно заради мелатонина. Лекарите от университетите в Пенсилвания и Рочестър правят опитно проучване, в което възрастни хора пият сок от череша преди лягане в продължение на две седмици. Безсънието намалява при повечето от тях, като участниците в експеримента са заспивали 17 минути по-бързо от обикновено.

Предотвратяват възпаления

Учени от университета в Бостън установяват, че хората, които активно консумират череши само в продължение на два дни, намаляват рисковете от артрит в организма с 35%, в сравнение с тези, които не консумират плодовете. Силно доказателство, че черешите предотвратяват възпаленията в организма.

По-добра памет

Сладките череши са добър източник на антоциани – вещества, подобряващи паметта. Изследователите от Tufts University в Бостън доказват това с експерименти с животни, чиято памет и двигателна функция се подобрява, след като увеличават антоцианите в диетата им.

По-малък риск от сърдечни заболявания

Черешите имат сърдечно-съдови ползи, тъй като регулират нивата на глюкозата при хора с метаболитен синдром. Учените от университета в Мичиган смятат, че тези плодове намаляват риска от инсулт, публикувайки резултати от изследванията си през 2013 г.: “Животните, на които давахме череши, подобриха координацията си, а кръвното им налягане се понижи“.